GANDURI EFEMERE
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

OENOLOGIE

+4
seaman65
tegeusa
pitulicea
Obi-Wan Kenobi
8 participanți

Pagina 2 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4  Urmatorul

In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty OENOLOGIE

Mesaj  Obi-Wan Kenobi Lun 23 Apr - 11:52

Rezumarea primului mesaj :

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

M-am gandit sa deschid un topic ,in care sa recomandam bauturi care ne-au placut sau nu,secrete de fabricatie de vin,de palinka,de bere.
am intalnit in multe ocazii persoane care nu stiu ce beau,care nu stiu sa citeasca eticheta unui vin sau a unei sticle de tarie.in conditiile in care 70% din produsele alcoolice sunt contrafacute,sau imbunatatite cu chimicale cred ca e bine sa stim ce si cum cumparam,cum asociem alcoolul la tipuri de mancaruri,


Ultima editare efectuata de catre Obi-Wan Kenobi in Mar 9 Oct - 21:52, editata de 1 ori
Obi-Wan Kenobi
Obi-Wan Kenobi
5
5


Sus In jos


OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  seaman65 Lun 23 Apr - 23:49

Merita incercat.
seaman65
seaman65
6
6


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  Obi-Wan Kenobi Mier 25 Apr - 20:16

am gasit un mic ghid in vreo 7 puncte,e putin cam scurt ,totusi va va ajuta sa asociati vinurile unor mancaruri si invers,
Acest mic ghid te va ajuta si iti va prezenta cateva soiuri pe care ar trebui sa le ai in dulapior. Vei intelege mai multe despre vinuri si despre cum sa le asortezi la mancare
VINURI ROSII
1. Cabernet Sauvignon
Descriere: Acesta este unul dintre cele mai cunoscute vinuri rosii. Cabernet Sauvignon este recunoscut pentru gustul si aroma desavarsite; este bogat, intens, cu putin gust de cirese sau ierburi aromate. Cand lasi putin vinul in cupa si te uiti la el vei observa nuante de afine sau stejar. Cabernet Sauvignon este un vin uscat datorita taninului pe care il are - acidul tanic este cel care face ca acest vin sa-ti dea senzatia de gura uscata.
Merge cu: Un vin rosu excelent merge la o masa bogata. Cabernet Sauvignon se bea cand mananci carne buna, precum rata, vita picanta, iepure, carnati, sau rinichi. De asemenea, merge si la o masa de branzaturi aspre.
2. Merlot
Descriere: Merlot este poate cel mai accesibil vin rosu pentru cei care nu sunt initiate in aceste taine, si are gust de ierburi aromate. Mai putin sec decat Cabernet Sauvignon, Merlot are tente de afine, prune, ciocolata si vanilie.
Merge cu: Merlot este un vin versatil. Il pot asorta la o mancare nu prea aromata, dar merge excellent si daca mananci vita sau miel. La fel de bine merge si la o masa pe care ai o rata gatita cum trebuie. De asemenea, Merlot merge cu mancarurile italiene consistente.
3. Pinot Noir
Descriere: Daca ne referim la indrazneala, Pinot Noir este cu o treapta mai jos decat Merlot. Pinot Noir este un vin rosu usor si delicat, dar complex. Culoarea sa poate fi de la rosu deschis la rosu inchis, iar in general are aroma de cirese.
Merge cu: Pinot Noir merge foarte bine la o masa cu somon, miel, pui, sunca, sau carne de porc. Bucataria clasica franceza are mancaruri bazate pe consumul de Pinot Noir, precum celebrul "coq au vin" - pui gatit in vin rosu. Acest vin merge de obicei cu mancaruri simple, dar bogate in vitamine.
4. Zinfandel
Descriere: Zinfandel este un vin rosu deschis, foarte usor, si cu arome de mirodenii. Zinfandel are si derivate mai usoare care tind sa aiba o aroma mai puternica de fructe, in timp ce derivatele mai dure de Zinfandel au o aroma mai profunda de capsuni. Acest vin este unul valoros, dar ai grija sa nu confunzi Zinfandelul, care este un vin rosu, cu White Zinfandel, care este un rose.
Merge cu: Zinfandel se potriveste deminune cu mancarurile bucatariei italiene, si merge excelent la branzeturi, paste si carne rosie. Incearca-l la o pizza cu tomate, ceapa rosie, prosciutto, mozzarella si pesto.
VINURI ALBE
5. Chardonnay
Descriere: Daca ai invitati la cina si vrei sa le servesti vin alb, nu dai niciodata gres cu Chardonnay. Este unul dintre cele mai populare vinuri albe deoarece este un vin echilibrat. De la un Chardonnay te poti astepta la arome de mere sau pere, in plus fata de vanilie si unt.
Merge cu: Chardonnay este unul din cele mai populare vinuri, Gandeste-te la pui la grill, somon, scoici, sau avocado. Se asorteaza foarte bine si cu mancarurile frantuzesti si pastele cu crema de sos.
6. Sauvignon Blanc
Descriere: Sauvignon Blanc este cel mai usor dintre vinurile albe, si este recunoscut pentru aromele sale de citrice. Uscat si acid, este un vin sec foarte accesibil.
Merge cu: Acest soi de vin alb se asorteza foarte bine cu mancaruri usoare, precum carne alba, in special peste si fructe de mare. De asemenea, este excelent si ca aperitiv.
VINURI ROSE
7. Vinurile rose
Descriere: Aceste vinuri, dupa cum o sugereaza si numele, au culori ce merg mai mult spre roz. Culoarea lor vine dintr-un soi de struguri rosii. Exista o tehinica speciala cu ajutorul careia se transfera din pigmentul strugurilor in vin, pentru a iesi aceasta culoare frumoasa. Aceste vinuri au devenit mai cunoscute in anii 80, cand vinurile albe erau la putere, iar producatorii incercau sa scape de surplusul de struguri rosii. Rezultatul au fost vinurile rose, care uneori sunt facute din amestecuri de vin rosu cu vin alb - stiti insa cumse spune: nu incercati asta acasa.
Aceste vinuri sunt in general usoare si dulcegi, cu toate ca unele pot fi chair foarte seci. Nume de asemenea vinuri: Blanc de Pinot Noir, Cabernet Blanc, White Zinfandel, Pinot Gris, sau Vin Gris.
Merge cu: Aceste vinuri, fiind usoare si dulci, merg extraordinary de bine cu mancarurile condimentate - bucataria latina sau asiatica. Bineinteles ca nu este indicat sa bei rose la un bol de chili.
Obi-Wan Kenobi
Obi-Wan Kenobi
5
5


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  seaman65 Mier 25 Apr - 21:05

Am fost aseara cu un prieten care a facut academia vinului in Anglia. Am ascultat despre vinuri sa-mi ajunga toata viata. Doar ce-a fost la degustare de vinuri prin Georgia, impreunacu un georgian pe care l-a pescuit prin Odessa (alt prieten). Aseara, cica hai sa mergem sa mancam niste branzeturi si sa bem un vin alb, pana-i gata mancarea cu un vin rosu. Asta dupa ce-a degustat niste vinuri de Murfatlar. Si uite-asa am aflat si cum au pierdut francezii nush ce vin (pe care l-au dat chilienilor) si-au ramas cu Merlot, am aflat cate-n luna si stele de boli ale vitei de vie...
seaman65
seaman65
6
6


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  Obi-Wan Kenobi Mier 25 Apr - 21:08

cand stai pe langa unul din asta care se pricepe la vinuri,si mai e si scolit,nici nu stii cand trece timpul.imi povestea cineva despre vinurile georgiene,zicea ca sunt printre cele mai bune pe care le-a baut el vreodata.
Obi-Wan Kenobi
Obi-Wan Kenobi
5
5


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  seaman65 Mier 25 Apr - 21:13

Eu l-am intrebat si-a zis ca-s bune, dar cel mai bun a fost un Carmenere din Chile. Asta e, cand umbli prin toata lumea si ai timp de degustari... Vroia la crama Murfatlar, dar de acolo ni s-a spus ca pana la 16.00, iar el vrea sa-si termine treaba la ora aia. Io l-as duce, ca-i pacat sa nu deguste, da' daca urla constiinta-n el sa stea la munca pana la 4...
seaman65
seaman65
6
6


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  Obi-Wan Kenobi Vin 27 Apr - 17:48

hai sa intram putin prin coniacuri.citeam undeva ca majoritatea productiei de coniac se bea prin usa,sau prin china.
ideea este ca acolo se bea cu gheata ,sau in cine stie ce combinatii de coktailuri.asta suna a blasfemie.cum naiba sa pui peste un coniac x.o de o seama cu tata ,sau cu bunicu,pepsi sau cola sau cine stie ce tampenii.
coniacul se bea in pahare burtoase,stranse la gura,il tii in palme suficient timp pana cand incepe sa degaje arome naucitoare din pahar apoi gusti.merge bine rau langa o cafea turceasca,nu nenorociri de expresso italiene,si eventual o tigara.
de fapt ce este coniacul? un distilat de vin ,tinut la maturare in butoaie de stejar cel putin 2 ani.conform legislatiei un coniac pentru a putea fi numit cognac, un distilat trebuie ținut la învechit în butoaie de stejar, în regiunea de producție, cel puțin doi ani.
Socoteala începe din anul următor recoltei, de la 1 aprilie.
din coniacurile romanesti care m-au impresionat: jidvei si segarcea.iar din cele apusene sub nici o forma nici un coniac nu se ridica la inaltimea gautier.exista gautier si restul.chestia aia ca grecii sau italienii ar face coniac e vrajeala Laughing Laughing
Obi-Wan Kenobi
Obi-Wan Kenobi
5
5


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  seaman65 Vin 27 Apr - 18:34

Pai daca prin coniac grecesc intelegi Metaxa, cu siguranta ca ai dreptate, dar am baut coniac grecesc bun.
Bun este foarte relativ, pentru ca este prin prisma cunostintelor mele limitate.
Eu beau de multe ori Alexandrion 7*, are o aroma de vanilie care-mi place. Am mai baut si de-alea fine, dar nu mi se pare ca-s chiar asa de bune incat sa justifice diferenta enorma de pret.
seaman65
seaman65
6
6


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty vinuri

Mesaj  simplicity Mar 24 Iul - 14:14

Vinul, ca si mancarea, isi arata splendoarea doar daca este in baut cu cine-ti place. Asta este dupa mine prima regula. Iar apoi este "povestea". Cum scria careva mai sus, daca dai de cineva care stie povestea unui vin ramai vrajit.
Desigur, mai sunt niste reguli tehnice. Vinurile albe luati-le si beti-le cat mai proaspete pentru ca marea majoritate nu rezista mai mult de 3 ani. Exista vinuri albe care se matureaza numai ca sunt foarte putine si riscati sa luati teapa. La vinurile rosii nu treceti de 5 ani. Vorbesc de cele obisnuite. Daca va face cu ochiul vreun vin mai vechi informati-va temeinic. Asta cu informatia e de fapt valabila pentru orice vin. Veti afla istorii extraordinare sapand pe net dupa un vin oarecare. Tineti sticlele inclinate, intr-un loc intunecos, aerat, la temperaturi de max 15 grade. E greu, stiu...
Regulile de asortare cu mancarea se schimba continuu... La o degustare in Italia un producator si-a ras de fata mea mirata cand altul imi spunea ca branzeturile maturate si grele nici vorba sa mearga cu vinurile rosii puternice (nici ca mi-a placut combinatia asta vreodata), ci ca cel mai potrivit mariaj este cu vinurile dulci. Punct si contrapunct. Am incercat si am aprobat. Treaba cu branza vine de fapt dintr-un truc - daca ai un vin mai prost, pune alaturi o bucata de branza imputita ca n-o sa-si mai dea nimeni seama... Deci, incercati mereu. Ii urasc pe fosilizatii care spun "io nu beau decat xxx" (eventual jidvei fata in iarba...)

Revin Smile

simplicity
simplicity
2
2


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  Obi-Wan Kenobi Mar 24 Iul - 17:25

Surprised Surprised Surprised uite ca avem si cunoscatori !!!!! wellcome
Obi-Wan Kenobi
Obi-Wan Kenobi
5
5


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  simplicity Mar 24 Iul - 17:41

Am ceva experienta, da Very Happy . D-asta imi si permit sa-l comentez pe desteptul care a facut ghidul citat de tine.

Obi-Wan Kenobi a scris:a
7. Vinurile rose
Descriere: Aceste vinuri, dupa cum o sugereaza si numele, au culori ce merg mai mult spre roz. Culoarea lor vine dintr-un soi de struguri rosii. Exista o tehinica speciala cu ajutorul careia se transfera din pigmentul strugurilor in vin, pentru a iesi aceasta culoare frumoasa. Aceste vinuri au devenit mai cunoscute in anii 80, cand vinurile albe erau la putere, iar producatorii incercau sa scape de surplusul de struguri rosii. Rezultatul au fost vinurile rose, care uneori sunt facute din amestecuri de vin rosu cu vin alb - stiti insa cumse spune: nu incercati asta acasa.
Aceste vinuri sunt in general usoare si dulcegi, cu toate ca unele pot fi chair foarte seci. Nume de asemenea vinuri: Blanc de Pinot Noir, Cabernet Blanc, White Zinfandel, Pinot Gris, sau Vin Gris.
Merge cu: Aceste vinuri, fiind usoare si dulci, merg extraordinary de bine cu mancarurile condimentate - bucataria latina sau asiatica. Bineinteles ca nu este indicat sa bei rose la un bol de chili.

Culoarea roz nu vine dintr-un soi de struguri. Rose-urile se pot face din orice fel de soiuri de struguri rosii, dar unele au mai mult succes decat altele. Nu exista vreo tehnica speciala!! Culoarea depinde de coji si de timp. La vinurile rosii mustul e lasat sa fermenteze cu tot cu coji, pe cand la cele albe cojile nu se pun deloc. De ex. sampania se face in marea majoritate a cazurilor din pinot noir Smile. La rose-uri se lasa ceva timp - de la cateva ore la maximum 2 zile. Iar vinurile rose pot fi si seci!




simplicity
simplicity
2
2


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  simplicity Mar 31 Iul - 13:26

Aperol Spritz - vara, pe-o terasa, cu ochii la apus - numai buna bautura asta, cam perversa, dar care "curge" de nu iti vine sa crezi - O parte Aperol, 2 parti prosecco (spumant alb sec), cateva picaturi de apa minerala, 4-5 cuburi mari de gheata si o felie zdravana de portocala semi-stoarsa.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
simplicity
simplicity
2
2


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  Ostional Mar 31 Iul - 21:28

Am participat ca profana,impreuna cu niste prieteni producatori de vin Tokay ,la o degustare la Budapesta.
In foyerul hotelului Corinthia,un violoncel curta asiduu o vioara, din sala de degustare razbatea clinchetul paharelor,iar evenimentul nu se putea numi nici festival,nici congres,workshop sau sesiune,ci toate acestea la un loc.
Cavalerii Jedi ai lumii vinului degustau si tineau prelegeri despre viitorul vinului european.Sigur ca si noi am cutreierat standurile "maestrilor facatori de vin" ,degustand dar mai mult ne-au intereat parerile acelor somitati eonologi,adunati acolo din toata Europa.
Master of Wine Jancis Robinson(despre care am aflat ca e cel mai influent in materie),tinea o prelegere despre un cabarnet franc,iar Angela Muir o alta MW,vorbea despre sansele Europei Centrale si de Est de a ajunge in elita mondiala.Ea degusta cu rafinament si eleganta un sort de Savignon blanc la moda la acel moment si cinci sorturi de Pinot noir.Distinsa Master of Wine s-a hotarat in final, sa "premieze" Pinot noir St.Andrea 2007 si Pinot noir Sauska 2007-2008,vinuri austriece de elita ,in ciuda climei nu prea blanda pentru producerea marilor vinuri rosii.
Cu toate ca eu beau mai mult vin rosu,pot sa va spun ca am baut un vin Montes Alpha Chardonnay din rezervele anului 2010,un vin din Chile,alb ,sec cu o aroma nemaipomenita ce aduce a gutui,fructe tropicale si condimente,avand un continut bogat si o forma fara cusur.Il consider un vin elegant,eu l-am gustat dupa fructe de mare.
Tot din aceasta colectie pot sa spun despre Montes Merlot 2010,extrem de aromat,are culoarea rubinului,este catifelat si fin.Aroma aducand a fructe cu bobul negru,a condimente in special piper verde.L-am servit langa Steak au Poivre din filet mignon cu mult piper verde.
Ostional
Ostional
2
2


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  Obi-Wan Kenobi Mar 31 Iul - 23:53

foarte frumos descrise amandoua vinurile ostional.parca mi-a batut prin gura vant cu miros de fructe tropicale si gutui.numai la emisiunile lui radu anton roman mai pateam asa .
Obi-Wan Kenobi
Obi-Wan Kenobi
5
5


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  Ostional Mier 1 Aug - 8:02

Multumesc Obi-Wan Kenobi,
Mai spun un pic despre cele doua preferate ale d-nei Angela Muir: eu, sigur cu"e" mic am constatat in Pinot noir Sauska 2008,o aroma cu multe visine,condimente orientale,dupa gustul meu prea fructos,chiar marmelados,un pic mieros si extrem de tare 15%.E bun ,dar nu cel mai bun.
In schimb Pinot noir St. Andrea 2007(a cumparat gazda mea,acolo o sticla cu 10 euro),mi-a placut la nebunie:preponderau condimentele in aroma si ciresele amestecate cu eleganta,taria normala 12,5%.Acest vin demential de bun (si aici sunt subiectiva),nu oboseste,nu toropeste si nici nu vopseste dintii oamenilor joviali in negru. Smile
Ostional
Ostional
2
2


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  simplicity Mier 1 Aug - 17:00

Temperaturile la care se beau vinurile. (Uitati de expresia “la temperatura camerei”; nu mai e valabila de cand ne-a crescut nivelul de trai la 240 in casa)
- Spumante - 60
- Albe - 60 - 100
- Rose - 100 - 160
- Rosii - 160 - 200
Astea sunt reguli generale. Fiecare are gusturile lui. Si exista si exceptii – de ex. vinurile rosii tinere isi exalta mai bine aromele daca sunt tinute nitel la frigider inainte de a fi baute; iar celor albe “grele” sau maturate nu le priesc temperaturile foarte scazute.
Pont - daca vinul alb nu e foarte rece si va arde buza, puneti sticla deschisa intr-o frapiera (sau galeata, dupa posibilitati) cu apa si gheata si lasati-l vreo 10 minute. Dupa raciti un pahar punand in el cateva cuburi de gheata si invatindu-le vreo 2 minute. Turnati vinul in cantitati mici sa nu apuce sa se incalzeasca.

Paharele – chiar au importanta, dar nu asa de mare pe cat pretind snobii din domeniu sau producatorii de pahare… Prima regula ar fi sa fie din sticla (sau cristal) fara culori, fara striatii si alte zorzoane ca sa puteti vedea vinul asa cum e. A doua e sa aiba picior. Circula niste “inovatii” acum fara picior. Cica sunt creatii speciale sau pt conditii dificile cum ar fi iahtul in furtuna Rolling Eyes . Paharul se tine de picior ca sa nu incalzim vinul si ca sa nu orbecaim dupa culoare printr-o gramada de amprente. A treia - umpleti paharul doar pana la deschiderea lui maxima.


[img][Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] [/img]

Astea ar fi paharele acceptate de toata lumea. Numai cum sa faci sa ai in casa servicii complete din fiecare?! Eu am Renan si Burgund. Laleaua e cam fitza, iar in baloane mi se pare ca se pierd aromele din cauza suprafetei prea mari de contact cu aerul. Iar sampaniei ii vad perlajul si firicelul ala de gaz foarte bine si din paharul de vin alb. Spumante dulci nu beau, deh, experientele comuniste inca ma mai bantuie...
simplicity
simplicity
2
2


Sus In jos

OENOLOGIE - Pagina 2 Empty Re: OENOLOGIE

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum