OENOLOGIE
+4
seaman65
tegeusa
pitulicea
Obi-Wan Kenobi
8 participanți
Pagina 1 din 4
Pagina 1 din 4 • 1, 2, 3, 4
OENOLOGIE
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
M-am gandit sa deschid un topic ,in care sa recomandam bauturi care ne-au placut sau nu,secrete de fabricatie de vin,de palinka,de bere.
am intalnit in multe ocazii persoane care nu stiu ce beau,care nu stiu sa citeasca eticheta unui vin sau a unei sticle de tarie.in conditiile in care 70% din produsele alcoolice sunt contrafacute,sau imbunatatite cu chimicale cred ca e bine sa stim ce si cum cumparam,cum asociem alcoolul la tipuri de mancaruri,
M-am gandit sa deschid un topic ,in care sa recomandam bauturi care ne-au placut sau nu,secrete de fabricatie de vin,de palinka,de bere.
am intalnit in multe ocazii persoane care nu stiu ce beau,care nu stiu sa citeasca eticheta unui vin sau a unei sticle de tarie.in conditiile in care 70% din produsele alcoolice sunt contrafacute,sau imbunatatite cu chimicale cred ca e bine sa stim ce si cum cumparam,cum asociem alcoolul la tipuri de mancaruri,
Ultima editare efectuata de catre Obi-Wan Kenobi in Mar 9 Oct - 21:52, editata de 1 ori
Obi-Wan Kenobi- 5
Re: OENOLOGIE
Foarte buna ideea. Niciodata nu stiu ce sa cumpar cand vine vorba de vinuri.
Stiu ca unele sunt mai naturale decat altele, ca unele sunt facute din pastile si n-au vazut "in viata lor" un strugure, dar nu stiu care sunt acelea si cum le deosebesc.
Astept cu interes sfaturile voastre M-am cam saturat sa fac experiente, cu toate ca stiu deja ce-mi place
Stiu ca unele sunt mai naturale decat altele, ca unele sunt facute din pastile si n-au vazut "in viata lor" un strugure, dar nu stiu care sunt acelea si cum le deosebesc.
Astept cu interes sfaturile voastre M-am cam saturat sa fac experiente, cu toate ca stiu deja ce-mi place
pitulicea- 6
Re: OENOLOGIE
sa incepem cu vinurile contrafacute.amestecuri de apa ,zahar ,arome ,coloranti,plus completare de alcool.in conditiiile in care un kilogram de struguri de vinificatie a fost intre 2si2,5 lei kilogramul.sau in cazul soiurilor rare,muscat,tamaioasa ,galbena pretul a trecut de 3 lei si calculand ca trebuie cam 2 kilograme de struguri sa faci 1 litru de vin ,pretul logic ar trebui sa fie minim 6 lei pe litrul de vin.nemaipunand la socoteala manopera si costurile de productie.
citeam undeva ca pretul unui litru de vin natural incepe de undeva de pe la 5 euro sticla.ce e sub pretul asta e greu de crezut ca e 100% natural.
apoi cand cumparati o sticla de vin cititi cu atentie eticheta.un vin bun nu trebuie sa aibe termen de valabilitate.un vin bun nu expira.
Cu siguranta ati observat pe multe dintre etichetele sticlelor de vin insemne de tipul DOC. Cele trei litere nu inseamna nimic altceva decat denumire de origine controlata, prin asta se intelege ca intr-o anumita zona se cultiva anumiti struguri.
Cu alte cuvinte denumirea de origine controlata este prima garantie a calitatii. Ati mai intalnit probabil si alte astfel de abrevieri. In functie de stadiul de maturare a strugurilor si de caracteristicile lor calitative la cules, vinurile cu denumire de origine controlata se clasifica astfel: DOC-CMD - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la maturitate deplina; DOC-CT - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi tarziu; DOC-CIB - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la innobilarea boabelor. Mai sunt si clasificarile vin de masa sau vinuri de calitate superioara (VS). De obicei vinurile de masa sunt mai slab alcoolizate.
citeam undeva ca pretul unui litru de vin natural incepe de undeva de pe la 5 euro sticla.ce e sub pretul asta e greu de crezut ca e 100% natural.
apoi cand cumparati o sticla de vin cititi cu atentie eticheta.un vin bun nu trebuie sa aibe termen de valabilitate.un vin bun nu expira.
Cu siguranta ati observat pe multe dintre etichetele sticlelor de vin insemne de tipul DOC. Cele trei litere nu inseamna nimic altceva decat denumire de origine controlata, prin asta se intelege ca intr-o anumita zona se cultiva anumiti struguri.
Cu alte cuvinte denumirea de origine controlata este prima garantie a calitatii. Ati mai intalnit probabil si alte astfel de abrevieri. In functie de stadiul de maturare a strugurilor si de caracteristicile lor calitative la cules, vinurile cu denumire de origine controlata se clasifica astfel: DOC-CMD - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la maturitate deplina; DOC-CT - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi tarziu; DOC-CIB - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la innobilarea boabelor. Mai sunt si clasificarile vin de masa sau vinuri de calitate superioara (VS). De obicei vinurile de masa sunt mai slab alcoolizate.
Obi-Wan Kenobi- 5
Re: OENOLOGIE
eu m-am fript odata: am cumparat din Real o sticla de vin de Tokaj ...100 de lei am dat pe ea. seara am baut un paharel, a fost bun, dimineata am scos-o din frigider si era ca otetul...
tegeusa- 6
Re: OENOLOGIE
la asortarea vinurilor cu feluri de mancare se tine cont de mai multi parametri,culoarea vinului,aciditate,cantitatea de zahar si tarie
o regula simpla ar fi:carne alba -vin alb,carne rosie -vinuri rosii,desert vinuri dulci.
asta era regula simpla ,problema e putin mai complicata,am mancat acum ceva timp niste paste carbonara facute de un italian care ne-a si aratat faptul ca pastele asociate cu un vin alb sec erau exceptionale.ne-a pus sa ne clatim gura si apoi am mancat paste dar nu am mai baut vin.
ei pastele pareau ca nu mai au acelasi gust.in momentul in care beai o gura de vin ,aparea si gustul la branza si gustul de busuioc si de oregano.
cat timp a avut restaurantul aici in zona mergeam des pe la el sa mancam si ne-a aratat o sumedenie de combinatii si asociatii de mancaruri si vinuri
o regula simpla ar fi:carne alba -vin alb,carne rosie -vinuri rosii,desert vinuri dulci.
asta era regula simpla ,problema e putin mai complicata,am mancat acum ceva timp niste paste carbonara facute de un italian care ne-a si aratat faptul ca pastele asociate cu un vin alb sec erau exceptionale.ne-a pus sa ne clatim gura si apoi am mancat paste dar nu am mai baut vin.
ei pastele pareau ca nu mai au acelasi gust.in momentul in care beai o gura de vin ,aparea si gustul la branza si gustul de busuioc si de oregano.
cat timp a avut restaurantul aici in zona mergeam des pe la el sa mancam si ne-a aratat o sumedenie de combinatii si asociatii de mancaruri si vinuri
Obi-Wan Kenobi- 5
Re: OENOLOGIE
tege de obicei vinurile mai vechi de 3 ani cand se deschide sticla se bea toata,nefiind tratate ,de aici si pretul pe care l-ai dat,in momentul in care intra in contact cu aerul vinul oxideaza.si eu am patit-o cu o sticla de vin ,primisem 3 sticle de tamaioasa romaneasca de cotnari de prin anii 70.am desfacut una care s-a baut imediat,din a doua a ramas mai bine de jumate,iar dimineatza am gasit-o otet.
Obi-Wan Kenobi- 5
Re: OENOLOGIE
o sa va recomand un vin care mie imi place deosebit de mult.e vorba despre tamaioasa romaneasca de cotnari.tamaioasa se tine la maturare 3 ani in butoaie si deabia apoi se imbuteliaza.
Tamaioasa Romaneasca
dulce
Tamaioasa Romaneasca este un vin alb de inalta tinuta, puternic aromat, cu o savoare inegalabila. Aroma sa inegalabila ingemaneaza parfumul de busuioc si fan cosit in soare. Generos, inviorator, vitalizant, plin de seva si corp, are gustul complex de pere busuioace si fragi de padure si un post-gust lung, de inalta clasa.
Asa ne glasuieste slova
Ca te-ai avut cu lumea bine
Si prin popor ai stins suspine
Cotnar, vin de la Moldova
E plina cronica de tine.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Tamaioasa Romaneasca
dulce
Tamaioasa Romaneasca este un vin alb de inalta tinuta, puternic aromat, cu o savoare inegalabila. Aroma sa inegalabila ingemaneaza parfumul de busuioc si fan cosit in soare. Generos, inviorator, vitalizant, plin de seva si corp, are gustul complex de pere busuioace si fragi de padure si un post-gust lung, de inalta clasa.
Asa ne glasuieste slova
Ca te-ai avut cu lumea bine
Si prin popor ai stins suspine
Cotnar, vin de la Moldova
E plina cronica de tine.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Obi-Wan Kenobi- 5
Re: OENOLOGIE
Daca o pornim pe vinuri, nu ne mai mutam de-aici.
Mie-mi place Busuioaca de Bohotin.
Am baut niste vinuri bune prin 92-93, incepusera sa se vanda de-astea vechi, Muscat Ottonel si Chardonnay de prin '77, mi-au placut, m-am dus sa mai iau dupa vreo cateva luni si n-am mai gasit, am gasit in schimb Comoara Pivnitei '59, am luat 3 sticle si-am baut una. A fost suuuuper.
Celelalte doua le-am etichetat, faceau baietii mei un an si vroiam sa le tinem pana fac 18.
De unde cunostinte despre vinuri, le-am bagat in sifonier, intr-o lada, in picioare, ca adunam sticle de vin de pe unde prindeam ceva bun si era cate o aniversare in familie. Dupa cateva veri calduroase, pana ne-am pus aer conditionat, vinul bun s-a dus pe apa sambetei, dopurile s-au uscat...
De unde beci la bloc, ce sa ne gandim noi sa citim despre vinuri?
Mie-mi place Busuioaca de Bohotin.
Am baut niste vinuri bune prin 92-93, incepusera sa se vanda de-astea vechi, Muscat Ottonel si Chardonnay de prin '77, mi-au placut, m-am dus sa mai iau dupa vreo cateva luni si n-am mai gasit, am gasit in schimb Comoara Pivnitei '59, am luat 3 sticle si-am baut una. A fost suuuuper.
Celelalte doua le-am etichetat, faceau baietii mei un an si vroiam sa le tinem pana fac 18.
De unde cunostinte despre vinuri, le-am bagat in sifonier, intr-o lada, in picioare, ca adunam sticle de vin de pe unde prindeam ceva bun si era cate o aniversare in familie. Dupa cateva veri calduroase, pana ne-am pus aer conditionat, vinul bun s-a dus pe apa sambetei, dopurile s-au uscat...
De unde beci la bloc, ce sa ne gandim noi sa citim despre vinuri?
seaman65- 6
Re: OENOLOGIE
e bine de stiut asta .sticlele de vin pe care vrem sa le pastram mai mult timp si care au dopuri de pluta,trebuiesc tinute culcate ,pentru ca dopurile sa se tina umede permanent si sa impiedice intrarea aerului in sticla si respectiv oxidarea vinului.
Obi-Wan Kenobi- 5
Re: OENOLOGIE
Ce mult ati scris. Aici e mult de citit si sigur e interesant. Citesc cand am mai mult timp si ma pot concentra.
pitulicea- 6
Re: OENOLOGIE
un alt vin care mie mi-a placut ar fi muscat ottonel.
Muscat Ottonel WINE PRINCESS
Este un soi specific, cu miros şi gust caracteristic. Poate datorit acestei caracteristici este un vin foarte uşor de recunoscut. Acest Muscat Ottonel de la Minis este un vin din 2004, obţinut cu tehnologia reductivă. A fost maturat o perioadă mai îndelungată în butelii, datorită căreia a rezultat un vin echilibrat, armonios. Ne vrăjeşte cu fineţea aromei, cu parfumul de miere şi cu un gust echilibrat.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Muscat Ottonel WINE PRINCESS
Este un soi specific, cu miros şi gust caracteristic. Poate datorit acestei caracteristici este un vin foarte uşor de recunoscut. Acest Muscat Ottonel de la Minis este un vin din 2004, obţinut cu tehnologia reductivă. A fost maturat o perioadă mai îndelungată în butelii, datorită căreia a rezultat un vin echilibrat, armonios. Ne vrăjeşte cu fineţea aromei, cu parfumul de miere şi cu un gust echilibrat.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Obi-Wan Kenobi- 5
Re: OENOLOGIE
Obi, noi suntem prea profanipentru asa ceva. La noi e suficient imi place/nu-mi place.
N-am reusit niciodata sa descriu un vin. Buchet, aroma inteleg, dar mai mult = limbi straine.
N-am reusit niciodata sa descriu un vin. Buchet, aroma inteleg, dar mai mult = limbi straine.
seaman65- 6
Re: OENOLOGIE
seman asta este pentru ca nu am fost educati.pana acum vreo zece ani habar nu aveam despre cum se asorteaza un vin la un fel de mancare.am avut norocul sa dau peste un italian,care isi facuse un restaurant aici in zona ,si care printre altele mi-a zis ca: voi romanii beti doar ca sa beti ,si sa va ametiti.de la el am invatat cat de bine un vin poate schimba total gustul unui fel de mancare si invers.
Obi-Wan Kenobi- 5
Re: OENOLOGIE
Ei, omul ala a dat numai peste d-aia fruntasi. Nu toti beau numai de dragul de a bea. Si nu toti beau fara sa stie ce si cu ce.
Bautura este relaxanta, in cantitati mici. Pentru cine pricepe. Si normal ca gustul la papica se schimba in functie de ce bei si invers.
Bautura este relaxanta, in cantitati mici. Pentru cine pricepe. Si normal ca gustul la papica se schimba in functie de ce bei si invers.
seaman65- 6
Re: OENOLOGIE
incercati atunci cand faceti mici la gratar sa uitati de bere.cumparati o babeasca neagra de nicoresti.un vin negru vartos,si sec.sa vedeti ce gust au micii,si ce aroma poate avea babeasca in combinatia asta.
Obi-Wan Kenobi- 5
Pagina 1 din 4 • 1, 2, 3, 4
Pagina 1 din 4
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|