GANDURI EFEMERE
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Cum se scrie corect?

+29
Woo Woo
itina
mielusica
cosmintripe
Krissunu
elis27
wind30s
Mandarax
Anna
raichu
teardrop
tegeusa
Melodia
shadow
Irinna
seaman65
oli
Nana_Duval
GESF
fotohobby
zexe
juliette
atat de simplu
cara.mia26
Tizona
Squire
mari
pitulicea
habibi77
33 participanți

Pagina 2 din 13 Înapoi  1, 2, 3, ... 11, 12, 13  Urmatorul

In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Cum se scrie corect?

Mesaj  habibi77 Vin 7 Mai - 11:02

Rezumarea primului mesaj :

În „Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române” (DOOM2), Ediţia a II-a, revizuită şi adăugită, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005, pagina LXIX, se precizează: „Se revine astfel la scrierea într-un cuvânt a tuturor formelor pronumelui niciunul (niciuna) şi ale adjectivului corespunzător niciun (nicio), la fel ca a lui vreunul, vreun, prin aplicarea consecventă a principiului conform căruia compusele trebuie distinse şi grafic de îmbinările asemănătoare”.
Aceasta este una din noutăţile acestui dicţionar (DOOM2). Prin urmare, pronumele negative compuse (niciunul, niciuna) şi adjectivele pronominale corespunzătoare (niciun, nicio) formate din adverbul nici şi pronumele nehotărâte unul, una (respectiv un, o), cu toate formele cazuale, se scriu într-un singur cuvânt.
Exemple: Niciunul dintre ei nu mă interesează. Nu mă atrage niciuna. N-au fost anunţaţi niciunii. N-au fost anunţate niciunele. Nu se potriveşte niciunuia (niciuneia). Nu se potrivesc niciunora.
“Nu se vedea nicio pasăre, nu se auzea niciun glas”(Marin Preda).
Se scriu separat, în două cuvinte, în următoarele cazuri :
-Conjuncţie plus pronume nehotarât (Nu mă impresionează nici unul, nici altul(celălalt).Nu mă impresionează nici una, nici alta(cealaltă);
Se observă că în astfel de situaţii, pronumele altul, alta, precedate şi ele de nici, arată că unul, una sunt pronume nehotărâte, iar nici, conjuncţie.
-Conjuncţie plus numeral (Nu mă impresionează nici unul, nici mai mulţi. Nu mă impresionează nici una, nici mai multe).
Se scriu nici un, nici o, în două cuvinte, în următoarele situaţii:
-Adverb plus articol (Nu e codaş si nu e nici un elev fruntaş. Nu e codaşă şi nu e nici o elevă fruntaşă);
- Adverb plus numeral (El a citit romanul de două ori, iar tu, nici o dată); Facem precizarea că, de regulă, între adverb şi numeral se intercalează adverbul măcar (El a citit romanul de două ori, iar tu, nici măcar o dată).
-Conjuncţie plus numeral (Nu meditez nici un elev si nici mai mulţi. Nu meditez nici o elevă şi nici mai multe).
Tot separat, în două cuvinte, se scriu în expresiile: „nici una , nici două”, „nici una , nici alta”(Nici una, nici două, s-a repezit la el). Nici una, nici alta, a dispărut fară a băga de seamă. Aceste expresii au următoarele sensuri: îndată, numaidecât, brusc, pe neaşteptate.
Observăm că aceste cuvinte compuse apar numai în enunţuri negative.
În concluzie, starea de fapt ce decurge din această normă ortografică se complică şi este necesară o mai mare atenţie pentru aplicarea ei în exprimarea scrisă.


SURSA: GORJEANUL
habibi77
habibi77
6
6


Sus In jos


Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  atat de simplu Lun 6 Sept - 21:01

cara.mia26 a scris: Asadar toata lumea insala pe toata lumea. E corect ? Smile
Da , e corect...desi uneori e cam greu de acceptat. Ma refeream strict la forma verbului. Laughing Sincer, mie nu mi se pare a suna bine desi stiu ca e forma corecta.
atat de simplu
atat de simplu
6
6


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  Tizona Lun 6 Sept - 21:01

cum naiba sa fie corect Smile)) E imoral.
Tizona
Tizona
4
4


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  juliette Lun 13 Sept - 11:14

Daca tot am vazut topicul acesta , am zis sa vin si eu cu ceva interesant.
In ultimul timp s-au introdus o serie de cuvinte noi pe care poate nici n-am auzit de ele, fiind aici si neavand contact cu ele. De exemplu: deflui,a dili, bip,euroatlantic. Cu toate ca am impresia ca ne sunt cunoscute, deci se imbogateste vocabularul, cu toate ca unele cuvinte mai scartie putin.

Si la urma urmei, viata e o continua invatare, este bine sa invatam lucruri noi, si nu ma refer numai la gramatica!
Va dau un exemplu:"Noua gramatică lansată luna aceasta era necesară, în contextul în care au trecut 42 de ani de la apariţia ediţiei anterioare (GA). Între ceea ce oferea gramatica academică în vigoare şi înnoirile teoretice şi descriptive ale cercetărilor ulterioare se produsese o aşa mare ruptură, încât GA nu mai reprezenta un punct de vedere credibil, ajungându-se la existenţa paralelă a două gramatici.

Scrierea cu literă mare/mică
* Se scriu cu literă mare toate cuvintele, substantive proprii, cu excepţia instrumentelor gramaticale (prepoziţii, conjuncţii, articole), care denumesc: mari epoci istorice (Antichitatea, Evul Mediu, Iluminismul); războaie importante (Războiul de Independenţă, Războiul de Secesiune, Războiul celor Două Roze, Războiul de Treizeci de Ani, Războiul de 100 de ani, Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial); state, inclusiv cele din epoci trecute (Imperiul Roman, Imperiul Austro-Ungar); instituţii, chiar folosite eliptic (admiterea la Politehnică, student la Drept, secretar la Externe); formule de politeţe, devenite locuţiuni pronominale de politeţe (Alteţa Sa Regală, Majestăţile Lor Imperiale, Excelenţa Voastră, Sfinţia Sa).

* Se scrie cu literă mare numai primul cuvânt din substantivele compuse care denumesc compartimente din instituţii sau organe de conducere (Sectorul de limbi romanice, Catedra de Chimie, Adunarea generală a Academiei, Direcţia, Secretariatul).

Scrierea cuvintelor compuse
Se scriu cu cratimă: toate adjectivele compuse provenite din adverb+participiu (bine-crescut cu sensul "cuviincios", bine-venit cu sensul de "oportun, agreat", rău-platnic; substantive compuse ca "bună-credinţă" (onestitate), bună-cuviinţă (politeţe), bun-rămas (adio); toate substantivele compuse cu "prim-": prim-balerin(ă), prim-solist(ă), prim-procuror/procuroare; compusele din 2 substantive dintre care al doilea este apoziţie (bas-bariton, cuvânt-titlu, maşină-capcană); toate substantivele compuse nume de specii de plante sau de animale; unele tipuri izolate (cuvânt-înainte, mai-mult-ca perfect).

Se scriu într-un cuvânt: pronumele negative "niciunul, niciuna, niciunii, niciunele", precum şi adjectivele corespunzătoare "niciun, nicio", dat fiind că reprezintă un singur cuvânt compus, spre deosebire de grupurile de cuvinte formate din conjuncţia "nici"+numeral (nici una, nici două), din conjuncţia "nici"+pronume nehotărât (nici una, nici alta) sau din adverbul "nici" şi articol nehotărât ("Nu e prost şi nu e nici băiat incult").

Schimbări la numele proprii străine
La nume proprii străine s-a schimbat scrierea şi pronunţarea unora ca "Bahus" (nu Bacus), "Damocles" (nu Damocle), "Menelaos" (nu Menelau), "Oedip" (nu Edip), "Procust" - cu accent pe "o" (nu cu accent pe "u"), iar genitiv-dativul numelui "Artemis" este "lui Artemis" (nu Artemidei).

Despărţirea în silabe
În ceea ce priveşte despărţirea cuvintelor în silabe şi, în scris, la capăt de rând, despărţirea "fonetică" (după pronunţare) este preferată şi la cuvintele formate analizabile în limba română contemporană, acestea putând fi despărţite şi conform structurii. De aceea, la acestea sunt indicate două modalităţi de despărţire: a-na-e-rob/an-a-e-rob, al-tun-de-va/alt-un-de-va, sa-van-tlâc/sa-vant-lâc. O singură despărţire se indică şi la cuvintele compuse şi derivate care conţin grupuri de consoane şi anume despărţirea după structura morfologică, de exemplu la derivate cu prefixe ca "post-fa-ţă", "trans-bor-da", la compuse ca "alt-fel", "ast-fel", "feld-ma-re-şal", "port-mo-neu" sau la derivate cu sufixe ca "pust-nic", "stâlp-nic".

Modificări morfologice
• S-au admis unele forme noi de singular, care circulau frecvent în limba vorbită: sanda (şi nu sandală) - cu plural sandale; bretea şi cu sensul "derivaţie rutieră" (şi nu bretelă) - cu pluralul bretele; foarfecă (şi nu foarfece) - cu pluralul foarfece, cârnat (şi nu etimologicul cârnaţ) - cu pluralul cârnaţi.

• S-au admis unele forme noi de plural în -i la substantivele feminine cu pluralul în -e: ţărănci, ţigănci, remarci, gagici şi nu ţărance...., iar la unele, numai sub formă de variantă: cireşi/cireşe, căpşuni/căpşune, coarde/corzi, coperte/coperţi, găluşte/găluşti, cicatrice/cicatrici.

• S-a recomandat scrierea conform pronunţării la cuvintele: congresmen, recordmen, tenismen, deoarece sensul de "bărbat" al segmentului final "-man" nu a fost perceput în limba română, dovadă femininele recordmenă, tenismenă.

• În paradigmele unor verbe s-au făcut modificări punctuale: la "a trebui" s-au admis şi forme de persoana a III-a plural: trebuiau, au trebuit, vor trebui; la "a continua", persoana I singular a devenit omonimă cu persoana a II-a singular: eu/tu continui; la "a absolvi" se recomandă forma "absolv" şi pentru sensul "termin un ciclu şcolar", iar "a decerna" se conjugă cu -ez, deci decernez.

• S-a renunţat la calificarea drept "neutru plural invariabil" a cuvântului "mass-media". Aşadar, se poate spune: mass-media actuală, nu mass-media actuale. "Mass-media este"... nu "mass-media sunt".


Dan Boicea, Adriana C.Nedelea
Adevarul
juliette
juliette
4
4


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  pitulicea Dum 6 Mar - 10:09

Tizona a scris:
el, ea insala (nu inseala)

Se pare ca "inselam" gresit pana acum thinking Mereu am folosit inseala la pers. a III ciocanel
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  pitulicea Dum 6 Mar - 10:21

juliette a scris:
• S-au admis unele forme noi de plural în -i la substantivele feminine cu pluralul în -e: ţărănci, ţigănci, remarci, gagici şi nu ţărance...., iar la unele, numai sub formă de variantă: cireşi/cireşe, căpşuni/căpşune, coarde/corzi, coperte/coperţi, găluşte/găluşti, cicatrice/cicatrici.
Hai ca asta m-a bagat iar in ceata Surprised
Pana la urma, care e pluralul de la remarca? Remarci, sau remarce? Very Happy
Greu sa-ti stapanesti limba, cand cei care se indeletnicesc cu studierea ei, o schimba dupa bunul lor plac....
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  pitulicea Dum 6 Mar - 14:52

Din pacate, sunt multi printre noi care nu stiu sa scrie corect. Nu stiu chestiuni elementare de gramatica.
Pentru toti cei care vor sa scrie corect si incearca sa-si corecteze unele neajunsuri, voi posta.... cu speranta ca aceste mici lectii vor fi si citite.....cateva reguli de gramatica DE BAZA!


Folosirea cratimei. Când se folosește și de ce.

Cratima este un semn grafic (-) folosit pentru a lega două sau mai multe cuvinte care se pronunță împreună, pentru a despărți cuvintele în silabe etc.

Ea se folosește în felul următor:
* El s-a dus acasă.
* L-am vazut pe stradă etc., cratima fiind folosită pentru a despărți pronumele de verb. În acest caz poți verifica dacă ai pus cratima corect făcând abstracție de ce e dinainte de cratimă. Dacă sună corect, e bine. Dacă nu, nu.

Exemplu:
s-a dus -> “a dus” (corect)
la-m vazut -> “m vazut” (greșit)

Utilizarea cratimei în cuvinte omofone precum “dați” si “dă-ți”:

Trebuie să dați 2 examene. (voi dați -> dați e verb)
Dă-ți singur o notă. (dă-ți ție -> ți e pronume)

Concluzie:
verb + “ți” în cazul persoanei a doua plural (ex: voi dați)
verb + “-ți” în cazul în care acțiunea se referă la acel “ție”
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  zexe Dum 6 Mar - 18:12

Pluralul de la "remarcă" e "remarci".

Şi încă ceva:

PUNCTELE DE SUSPENSIE (...) - trei la număr, nici mai multe, nici mai puţine - arată o pauză mare în cursul vorbirii. Spre deosebire de punct, punctele de suspensie nu marchează sfârşitul unei propoziţii sau al unei fraze, ci indică, în general, o întrerupere a şirului vorbirii.



zexe
zexe
4
4


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  pitulicea Dum 6 Mar - 18:20

REMÁRCĂ ~ce f. Observație cu caracter explicativ; enunț care conține un comentariu; notă. [G.-D. remarcei] / fr. remarque
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  zexe Dum 6 Mar - 18:25

Pluralul (dat ca exemplu de mine) era de la "remarca", scuze.

remarca -> remarci
remarcă -> remarce
zexe
zexe
4
4


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  pitulicea Dum 6 Mar - 18:30

Nu prea inteleg la care remarca te referi tu.
remarci e doar in cazul conjugarii:
Eu remarc
Tu remarci.... etc Very Happy
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  zexe Dum 6 Mar - 18:43

exact! Smile
zexe
zexe
4
4


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  fotohobby Mier 9 Mar - 9:06

pitulicea a scris:Pana la urma, care e pluralul de la remarca? Remarci, sau remarce? Very Happy
Greu sa-ti stapanesti limba, cand cei care se indeletnicesc cu studierea ei, o schimba dupa bunul lor plac....

Forma corecta e "remarcuri", Pitulice! Razz

fotohobby
5
5


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  fotohobby Mier 9 Mar - 9:09

Folosirea virgulei inainte de şi:

Se poate folosi in cazul intercalarii unei fraze in alta fraza.
Folosire incorecta:
Ma duc la coafor, si te sun daca e acolo coafeza ta.
Folosire corecta:
Mi se intampla, si nu de putine ori, sa raman dimineata fara tigari.

fotohobby
5
5


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  GESF Vin 18 Mar - 12:48

Este vorba de un "si" care nu este conjunctie, ci este "întaritor", un adjuvant pe post de augmentare a "tonului", în vorbire se foloseste mult mai des. Mai este "si" ca particula a pronumelui "îsi".
Iata un exemplu de toti 3 la un loc: "Fuge de acasa si-si si face de cap".
Cred ca ati prins sensul explicat de mine pentru cel de-al 3-lea "si".

P.S. Ma exaspereaza la culme scrisul cu 2 "i" finali la conjugari, vad ca se amplifica fenomenul.. Sad "eu as dorii, tu sa aflii", etc
GESF
GESF
2
2


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  zexe Sam 26 Mar - 12:21

GREŞELI DE PUNCTUAŢIE ÎN FOLOSIREA LUI ETC.

etc. (etcetera) – prescurtare provenită din expresia din limba latină,
„et caetera” = „şi celelalte”, „şi alţii”, „şi altele” în limba romană

EXEMPLE
Avem o grămadă de televiziuni româneşti: Pro TV, Antena 1, Euforia, Realitatea TV, etc (GREŞIT)

Avem o grămadă de televiziuni româneşti: Pro TV, Antena 1, Euforia, Realitatea TV etc. (CORECT)

DE CE NU SE PUNE VIRGULĂ ÎNAINTE DE ETC.?
Deoarece etcetera, provenit din latinescul et caetera (= şi celelalte, şi alţii, şi altele),
include în structura sa conjuncţia de legătură şi, iar părţile de propoziţie
sau proproziţiile coordonate prin conjuncţia şi nu se despart prin virgulă.

DE CE SE PUNE VIRGULĂ CÂND APAR MAI MULŢI ETC. UNUL DUPĂ ALTUL?
Conform lingviştilor, specialiştilor, etc., etc., se pune virgulă înaintea lui „etc.”
atunci când avem mai mulţi „etc.” unul după altul.

Punem virgulă în acest caz, deoarece etc. substituie părţi de propoziţie
de acelaşi fel aflate în relaţie de juxtapunere (când virgulă realizează legătura dintre cuvinte).

Sursa: bucatidincarti.wordpress.com
zexe
zexe
4
4


Sus In jos

Cum se scrie corect? - Pagina 2 Empty Re: Cum se scrie corect?

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 13 Înapoi  1, 2, 3, ... 11, 12, 13  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum