GANDURI EFEMERE
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

SARBATORILE LA ROMANI

+16
Queensland
Violoncella
RALUCA
soryn
Obi-Wan Kenobi
elis27
shadow
seaman65
Nana_Duval
oli
Radu
mrs nobody
atat de simplu
openmind72
snow
pitulicea
20 participanți

Pagina 8 din 13 Înapoi  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13  Urmatorul

In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  pitulicea Dum 28 Mar - 12:19

Rezumarea primului mesaj :

FLORIILE
Sarbatoare cunoscuta si sub denumirea de Duminica Floriilor sau Duminica Stalpilor.
Floriile se serbeaza cu o saptamana inainte de Paste si simbolizeaza Intrarea Domnului in Ierusalim, iar pentru toti credinciosii, incepand cu acesta data pana la Paste, incepe Saptamana Patimilor.
Aceasta sarbatoare poarta numele de Florii, deoarece Iisus Hristos a fost intampinat in Ierusalim cu flori si cu ramuri de finic si de maslin.
Credinciosii duc simbolic la biserica ramuri de salcie si flori pentru a le sfinti, deoarece incepand cu acesta zi toate florile si toti pomii incep sa infloreasca.
La slujba de Florii, toti slujitorii bisericii tin in maini alaturi de aceste flori si crengi de salcie si o lumanare aprinsa ca simbol al biruintei vietii importiva mortii.
- Se spune ca asa cum va fi ziua de Florii asa va fi si ziua de Paste.
- Fetele, pentru a-si visa ursitul, pun seara sub perna busuioc sfintit.
- Pentru a ne apara de boli e bine ca atunci cand se va face baie, in apa sa se puna si cateva flori sfintite.
- Nu este bine ca in ziua de Florii sa se spele pe cap, pentru a nu albii.
- In aceasta perioada infloresc urzicile, si nu mai sunt bune de mancat.
- Cei care se impartasesc in Duminica Floriilor li se vor indepli dorintele.


Sursa: http://www.topfeminin.ro/monden/eveniment/floriile
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos


SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  Vizitator Vin 8 Noi - 10:01

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

In fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteste Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor ceresti celor fara de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie nu ii praznuim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci pe toate cetele ingeresti care nu s-au despartit de Dumnezeu.
Lumea ingereasca a fost creata de Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent si nici din fiinta Sa. Referatul biblic despre creatie nu vorbeste in mod precis despre crearea ingerilor. Sfintii Parinti afirma ca la creatie nu se vorbeste explicit despre ingeri din doua motive:  evreii, inclinati spre idolatrie, ar fi cazut usor in ratacirea idolatra a popoarelor vecine si ca in cartea Facerii se urmareste numai infatisarea inceputului lumii vazute.
In ceea ce priveste ierarhia ingereasca, Dionisie Areopagitul vede cetele ingeresti in numar de noua, asezate in cate trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stapanii; Incepatorii, Arhangheli, Ingeri. Biserica si-a dat consimtamantul asupra acestei ierarhii prin introducerea ei in pictura bisericeasca.
Pentru ca ingerii sunt netrupesti, la ei nu se poate vorbi de sex si nici de o transplantare a speciei (Fac 6,2), deci, ei nu se casatoresc, nu se inmultesc (Matei 22,30) si nici nu mor (Luca 20, 35-36). Ingerii isi transmit unii altora propriile lor ganduri si hotarari fara sa rosteasca cuvinte. Insa, pentru indeplinirea slujbei lor, pot lua infatisare omeneasca (II Reg 6,17), pot sa vorbeasca, sa manance, sa apara imbracati si uneori purtand aripi (Fac. 32,25; Luca 24, 4; Matei 28,3; Apoc 14,6).
Lucrarea principala a ingerilor este aceea de a-l intari si sustine pe om in a transfigura lumea.
Sarbatoarea Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil
Aceasta sarbatoare a fost la origine o simpla aniversare anuala a sfinti­rii unei biserici a Sfantului Arhanghel Mihail, ridicata la termele lui Arcadius din Constantinopol. Astfel, ea apare in cele mai vechi sinaxare ca fiind o sarbatoare numai a Arhanghelului Mihail. Mai tarziu ea a de­venit o sarbatoare comuna a tuturor Sfintilor Ingeri.

Sfantul Arhanghel Mihail
In limba ebraica, numele sau inseamna "Cine este ca Dumnezeu?". El este cel care "striga": "Sa luam aminte, noi, care suntem fapturi, ce a patimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum intuneric s-a facut. Ca cine este ca Dumnezeu?", si asa s-a intocmit soborul, adica adunarea si unirea tuturor ingerilor. Pe seama sa se pune si calauzirea lui Lot si a familiei acestuia la iesirea din Sodoma, precum si protectia speciala a poporului lui Israel. Ii scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, il sprijina in lupta pe Ghedeon, il mustra pe vrajitorul Valaam si il elibereaza din inchisoare pe Sfantul Apostol Petru. Conform Scripturii, toti mortii  vor iesi din morminte la glasul trambitei Sfantului Arhanghel Mihail.
Sfantul Arhanghel Gavriil
In limba ebraica, Gavriil inseamna "barbat-Dumnezeu". Numele sau contine concentrat vestea ca Dumnezeu Se va face barbat, ca va asuma firea omeneasca. Vesteste Sfintilor Parintilor Ioachim si Ana nasterea Maicii Domnului, ii descopera lui Zaharia nasterea Inaintemergatorului. Pastorilor le arata ca li S-a nascut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, il intareste ca sa nu se indoiasca de nimic, calauzeste Sfanta Familie in Egipt si aduce femeilor mironosite vestea Invierii Domnului.
Ceata ingereasca inferioara se arata luminatoare celei superioare
Parintele Dumitru Staniloae marturiseste pe baza sfintelor noastre predanii, ca Arhanghelul Gavriil este singurul caruia i s-a descoperit misterul intruparii Fiului lui Dumnezeu. Astfel, desi nu face parte din ceata ingerilor aflata in prima triada si nemijlocit langa Dumnezeu, se face luminator al acesteia. Ii invata pe cei ce ii sunt superiori sa "ridice portile vesnice", ca Cel ce S-a imbracat in trup pentru negraita iubire de oameni, sa urce si sa stea mai presus de toata Incepatoria si Puterea.  Cele mici sunt facute mari prin har. Aceasta o spune si Sfantul Apostol Pavel: "Acum, zice, s-a facut cunoscuta prin Biserica, Incepatoriilor si Stapaniilor, intelepciunea cea de multe feluri a lui Dumnezeu" (Ef. 3, 10).
Anonymous
Vizitator
Vizitator


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  shadow Mier 20 Noi - 19:58

Maine in calendarul crestin ortodox se sarbatoreste ''intrarea Maicii domnului in biserica'' sau Vovidenia .
Traditia populara spune ca de Vovidenie se deschid cerurile, iar animalele incep sa vorbeasca ( eu n-am auzit vreunul Rolling Eyes  ).
In ajunul acestei zile se aprind lumanari pentru cei adormiti si se impart pomeni ( este un obicei asemanator '' Luminatiei'' din Ardeal ) : se zice ca este bine ca lumanarile si focul sa arda toata noaptea.
Seara e buna si pentru previziuni meteorologice. Daca in noaptea de Vovidenie este senin, anul viitor va fi secetos, iar daca ninge, va fi o iarna bogata in zapada. ( este senin Rolling Eyes  )
Am fost si eu la cimitir sa aprind cateva lumanari , era o feerie de lumini si umbre : doar de Paste mai ''arde'' in acest fel Smile ...
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  Vizitator Vin 29 Noi - 14:22

Pe data de 30 noiembrie se sarbatoreste Sfantul Andrei.
Cine era Sfantul Andrei?

Sfantul Andrei, "cel intai chemat" la apostolie era frate al lui Simon Petru, care s-a numarat, de asemenea, printre cei 12 apostoli ai Domnului, fiind amandoi fiii pescarului Iona. Erau originari din Betsaida, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii), din provincia Galileea, in nordul Tarii Sfinte. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Amandoi s-au numarat printre "ucenicii" Sfantului Ioan Botezatorul, ascultand timp indelungat predicile acestuia in pustiul Iordanului, cu indemnuri la pocainta si cu proorocia despre venirea lui Mesia.
Anonymous
Vizitator
Vizitator


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  pitulicea Vin 29 Noi - 14:38

Iar e sarbatoare maine, cand am eu de lucru? Neutral 
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  Vizitator Vin 29 Noi - 15:11

Si este patronul Romaniei, Spaniei si Scoției, din cate stiu eu Smile 
Anonymous
Vizitator
Vizitator


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  shadow Vin 29 Noi - 20:03

Aseara a fost maslu la biserica noastra : parintele a tinut sa spuna credinciosilor la sfarsitul slujbei sa nu auda ca au dat cu usturoi pe la usi si ferestre sau ca au aprins focuri pentru alungarea spiritelor rele Laughing ... cica sunt obiceiuri pagane care nu au legatura cu sf. Andrei si biserica . Very Happy 
Nu m-as mira sa-l bantuie pe el ''strigoii'' Cool  .
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  itina Vin 29 Noi - 20:07

Dar grau avem voie sa punem? Rolling Eyes 
itina
itina
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  myrk Vin 29 Noi - 21:43

Unde sa pui grau? Pe campii? scratch
myrk
myrk
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  itina Vin 29 Noi - 21:47

In farfuriute. Smile 
Dar tu poti pune. Pe campii. Smile
itina
itina
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  myrk Vin 29 Noi - 21:58

De ce? Surprised confused scratch 
myrk
myrk
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  shadow Vin 29 Noi - 21:59

Obiceiurile difera de la o zona la alta a tarii ...
Graul se seamna ( cateva boabe ) in cutii mici sau farfuriute si in functie de cat de viguros incolteste pana la Anul Nou , se zice ca asa-i va fi norocul si sanatatea persoanei respective in anul ce vine .
Sau fetele pun cateva boabe de grau sub perna : daca viseaza in acea noapte ca cineva vine si-l fura atunci negresit se vor marita in decurs de un an Laughing .
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  itina Vin 29 Noi - 22:04

Am pus eu intr-o noapte, demult, cand eram mai mica...si am visat un elefant. Nu e gluma. confused
itina
itina
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  Vizitator Vin 27 Dec - 10:09

Sfântul Ștefan sau Stephanus (n. 1 - d. 35) după Noul Testament a fost diacon iudeu (evreu) din Ierusalim care a fost primul martir creștin, condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim.Sfântul Ștefan a fost găsit vinovat de blasfemie și condamnat la moarte prin lapidare. După pronunțarea sentinței, conform Noului Testament, el a avut o teofanie, spunând: "Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu". El a fost dus înafara cetății, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul martir - primul ucis pentru că mărturisise credința în Iisus. Urmând exemplul acestuia, în clipa morții el cere iertare pentru cei ce îl ucid. Conform Noului Testament și tradiției creștine, printre cei ce l-au judecat și care au asistat la uciderea lui s-a aflat și Saul, convertit ulterior la creștinism, cel ce avea să devină Sfântul Pavel.
Mormântul Sfântului Ștefan a fost descoperit în anul 415. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius (d. 258) în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma. Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni și care au asistat direct la faptele sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ștefan a fost numit Arhidiacon
Anonymous
Vizitator
Vizitator


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  pitulicea Vin 27 Dec - 10:17

în clipa morții el cere iertare pentru cei ce îl ucid.
Ce frumos  day dreaming 
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  Vizitator Mar 7 Ian - 10:07

Sfantul Ioan Botezatorul

In fiecare an, pe 7 ianuarie, sarbatorim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, zi in care il cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos in Iordan. Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.
Anonymous
Vizitator
Vizitator


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 8 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 8 din 13 Înapoi  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum