GANDURI EFEMERE
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Gnoza

3 participanți

In jos

Gnoza Empty Gnoza

Mesaj  Faun Mier 13 Mar - 16:21

CE ESTE GNOZA?

Gnoza, denumită astfel după termenul grecesc “gnosis” (cunoaștere), reprezintă o formă de cunoaștere profundă care depășește sfera învățării teoretice sau credinței religioase. Ea se referă la cunoașterea dobândită prin experiență personală, în special prin experiența divinității sau a dimensiunilor dincolo de cele cinci simțuri. Gnoza nu se limitează la acceptarea pasivă a informațiilor sau credințelor, ci este o cunoaștere conștientă și experiențială care transcende cunoașterea intelectuală sau conceptuală. Această experiență poate fi echivalată cu termeni similari din alte limbi, precum “da’ath” în ebraică, “ma’rifah” în arabă, “rigpa” în tibetană și “jna” în sanscrită cu trimitere către cunoaștere universală.
Gnoza este o tradiție care implică cunoașterea profundă a adevărului derivată din experiență personală și constiință, care nu poate fi redusă la concepte sau teorii. Aceasta necesită efort personal și practică pentru a fi trăită. Importanța studierii învățăturilor spirituale este importantată, iar toate tradițiile spirituale ale lumii dezvăluie principii comune și simboluri, reflectând o sursă omniprezentă universală a cunoașterii. Mesageri precum Buddha, Isus, Mohammad, Samael Aun Weor și alții au transmis Gnoza, adaptând-o la nevoile și contextul specific.
Toate religiile au aceleași principii. Sub soare, fiecare religie se naște, crește, se dezvoltă, se înmulțește în multe secte și moare. Așa a fost și va fi întotdeauna. Principiile religioase nu mor niciodată. Formele religioase pot murii, dar principiile religioase, cu alte cuvinte, valorile eterne, nu pot muri niciodată. Ele continuă; sunt re-imbracate cu forme noi.”

-V.M. Samael Aun Weor

articol preluat de pe Gnoza.ro
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Faun
Faun
2
2


Sus In jos

Gnoza Empty Re: Gnoza

Mesaj  myrk Mier 13 Mar - 17:07

Și cum ajungi la "gnoză"? Prin sincretism? Cum discerni "adevărul"?
myrk
myrk
6
6


pitulicea apreciază acest mesaj

Sus In jos

Gnoza Empty Re: Gnoza

Mesaj  Faun Mier 13 Mar - 17:13

Iei o sita și îl cerni.  Laughing ca si aurul și faina Laughing
Faun
Faun
2
2


pitulicea nu apreciază acest mesaj

Sus In jos

Gnoza Empty Re: Gnoza

Mesaj  myrk Mier 13 Mar - 17:33

Aha! Și dacă ajung de unde am plecat? Se cheamă tot cunoaștere, nu? Dar să pierd timpul căutând. Laughing

Nu mai bine iau aurul direct de la amanet și plăcintele gata făcute? Laughing
myrk
myrk
6
6


Sus In jos

Gnoza Empty Re: Gnoza

Mesaj  pitulicea Mier 13 Mar - 19:12

Faun, vad ca ai deschis un subiect, preluand un fragment de pe un alt site. Sa zicem ca ignoram lungul citat, care nu se incadreaza deloc in Regulamentul forumului si nici faptul ca postezi doar un citat fara a adauga ceva scris si gandit de tine nu se incadreaza. Dar, lasand asta la o parte, chiar daca nu-i ceva de ignorat, de ce ai raspunde cu un misto (doar cu un misto) la o intrebare serioasa (cea adresata de myrk)?
Cand deschidem un subiect nou, se presupune ca dorim sa dezbatem acel subiect. Daca vrei doar mistouri, stai in cafenea si mistocareste acolo cat vrei Smile Daca vrei sa deschizi topice noi, asigura-te ca respecti Regulamentul si ca esti in stare sa porti o discutie pe marginea subiectului, fara a te baza doar pe copy/paste-uri.
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

Gnoza Empty Re: Gnoza

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum