Mancaruri de post
5 participanți
Pagina 1 din 2
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Mancaruri de post
Multi dintre noi, in preajma sarbatorilor mari, doresc sa posteasca. In aceste zile, ne gandim adesea: "oare ce-o sa mananc?". E o intrebare la care gasim extrem de multe variante de raspuns, cam tot atatea cate retete de post.
Exista o sumedenie de retete fara carne, mai mult sau mai putin obisnuite in bucataria romaneasca. Daca aveti astfel de retete, postati-le cu incredere aici. Daca, din contra, nu aveti nici o reteta si vreti sa gatiti ceva de post, din topicul acesta va veti putea inspira.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Exista o sumedenie de retete fara carne, mai mult sau mai putin obisnuite in bucataria romaneasca. Daca aveti astfel de retete, postati-le cu incredere aici. Daca, din contra, nu aveti nici o reteta si vreti sa gatiti ceva de post, din topicul acesta va veti putea inspira.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Ultima editare efectuata de catre pitulicea in Mar 16 Noi - 10:17, editata de 1 ori
pitulicea- 6
Lasagna cu legume
Lasagna cu legume
Ingrediente
2 linguri ulei de masline
1 ½ ceasca de ceapa tocata
3 linguri de usturoi pisat
400 g de rosii taiate
1/3 ceasca de pasta de tomate
½ ceasca de busuioc proaspat tocat
½ ceasca de patrunjel tocat
1 lingurita de sare
1 lingurita de piper negru macinat
1 pachet de paste pentru lasagna (aprox. 400 g)
400 de grame de tofu
2 linguri de usturoi pisat
¼ ceasca de busuioc proaspat
¼ ceasca de patrunjel tocat
½ lingurita de sare
piper negru macinat (dupa gust)
300 g de spanac congelat (dezghetat si scurs de apa)
Mod de preparare
Preparati sosul: intr-o cratita mare, la foc potrivit, incingeti uleiul de masline. Puneti ceapa in uleiul de masline si sotati pana ce se inmoaie, pentru aproximativ 5 minute. Adaugati usturoi si prajiti pentru inca 5 minute.
Puneti rosiile, pasta de tomate, busuiocul si patrunjelul intr-o cratita. Amestecati bine, dati focul incet, acoperiti si lasati sosul sa fiarba la foc mic pentru 1 ora. Adaugati sare si piper.In timp ce sosul se gateste, fierbeti intr-o cratita apa cu sare. Fierbeti pastele pentru lasagna pentru 9 minute si apoi scurgeti-le de apa. Preincalziti cuptorul la 200 de grade Celsius. Puneti bucatile de tofu intr-un bol mare. Adaugati usturoi, busuioc si patrunjel. Puneti sare si piper, apoi amestecati toate ingredintele, zdrobind tofu cu degetele. Amestecati bine.
Montati lasagna: puneti o ceasca din sosul de rosii pe fundul unei tavi adanci, cu dimensiunile de 22 x 32 cm. Apoi puneti un singur strat de paste lasagna, presarati o treime din amestecul de tofu peste paste. Distribuiti spanacul in mod uniform peste tofu. Apoi puneti o ceasca si jumatate din sosul de rosii peste tofu si puneti un alt strat de paste de lasagna. Repetati procedura pana la al treilea strat, in care puneti tofu si sosul de rosii deasupra. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si coaceti lasagna 30 de minute la cuptor. Se serveste calda.
Interesanta reteta asta de lasagna, dar prea mult de lucru la ea
Prefer ceva mai simplu... daca tot postesc.
Ingrediente
2 linguri ulei de masline
1 ½ ceasca de ceapa tocata
3 linguri de usturoi pisat
400 g de rosii taiate
1/3 ceasca de pasta de tomate
½ ceasca de busuioc proaspat tocat
½ ceasca de patrunjel tocat
1 lingurita de sare
1 lingurita de piper negru macinat
1 pachet de paste pentru lasagna (aprox. 400 g)
400 de grame de tofu
2 linguri de usturoi pisat
¼ ceasca de busuioc proaspat
¼ ceasca de patrunjel tocat
½ lingurita de sare
piper negru macinat (dupa gust)
300 g de spanac congelat (dezghetat si scurs de apa)
Mod de preparare
Preparati sosul: intr-o cratita mare, la foc potrivit, incingeti uleiul de masline. Puneti ceapa in uleiul de masline si sotati pana ce se inmoaie, pentru aproximativ 5 minute. Adaugati usturoi si prajiti pentru inca 5 minute.
Puneti rosiile, pasta de tomate, busuiocul si patrunjelul intr-o cratita. Amestecati bine, dati focul incet, acoperiti si lasati sosul sa fiarba la foc mic pentru 1 ora. Adaugati sare si piper.In timp ce sosul se gateste, fierbeti intr-o cratita apa cu sare. Fierbeti pastele pentru lasagna pentru 9 minute si apoi scurgeti-le de apa. Preincalziti cuptorul la 200 de grade Celsius. Puneti bucatile de tofu intr-un bol mare. Adaugati usturoi, busuioc si patrunjel. Puneti sare si piper, apoi amestecati toate ingredintele, zdrobind tofu cu degetele. Amestecati bine.
Montati lasagna: puneti o ceasca din sosul de rosii pe fundul unei tavi adanci, cu dimensiunile de 22 x 32 cm. Apoi puneti un singur strat de paste lasagna, presarati o treime din amestecul de tofu peste paste. Distribuiti spanacul in mod uniform peste tofu. Apoi puneti o ceasca si jumatate din sosul de rosii peste tofu si puneti un alt strat de paste de lasagna. Repetati procedura pana la al treilea strat, in care puneti tofu si sosul de rosii deasupra. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si coaceti lasagna 30 de minute la cuptor. Se serveste calda.
Interesanta reteta asta de lasagna, dar prea mult de lucru la ea
Prefer ceva mai simplu... daca tot postesc.
Ultima editare efectuata de catre pitulicea in Mier 18 Noi - 19:20, editata de 1 ori
pitulicea- 6
Re: Mancaruri de post
Supa asta de morcovi am gatit-o pentru azi ....de post.
A iesit ok E prima data cand fac supa crema de morcovi.
Supa de morcovi cu coriandru sau patrunjel
Ingrediente
4 morcovi mari, taiati in bucati de 2-3 cm
un sfert de ceapa mare, tocata
1 litru de supa de legume
100 g de coriandru sau patrunjel tocat (proaspat)
sare, piper dupa gust
Mod de preparare
1. Puneti morcovii, ceapa, supa de legume si coriandrul sau patrunjelul intr-o oala mare. Fierbeti si lasati pe foc pana cand morcovii se inmoaie, pentru aproximativ 10 minute. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca putin.
2. Pasati supa pana devine cremoasa, folosind un blender sau alte ustensile. Se poate reincalzi inainte de servire.
A iesit ok E prima data cand fac supa crema de morcovi.
Supa de morcovi cu coriandru sau patrunjel
Ingrediente
4 morcovi mari, taiati in bucati de 2-3 cm
un sfert de ceapa mare, tocata
1 litru de supa de legume
100 g de coriandru sau patrunjel tocat (proaspat)
sare, piper dupa gust
Mod de preparare
1. Puneti morcovii, ceapa, supa de legume si coriandrul sau patrunjelul intr-o oala mare. Fierbeti si lasati pe foc pana cand morcovii se inmoaie, pentru aproximativ 10 minute. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca putin.
2. Pasati supa pana devine cremoasa, folosind un blender sau alte ustensile. Se poate reincalzi inainte de servire.
Ultima editare efectuata de catre pitulicea in Mier 18 Noi - 19:23, editata de 1 ori
pitulicea- 6
Re: Mancaruri de post
Negresa de post
Ingrediente
450 g de faina
450 g de zahar
150 g de pudra de cacao
1 lingurita de praf de copt
1 lingurita de sare
250 ml de apa
250 ml de ulei
1 lingurita de esenta de vanilie
Mod de preparare
1. Preincalziti cuptorul la 175 de grade C.
2. Intr-un bol mare, amestecati faina, zaharul, pudra de cacao praful de copt si sarea. Turnati apa, uleiul vegetal si esenta de vanilie, mixati bine pana se amesteca toate ingredientele. Turnati intr-o tava de copt sau intr-o forma de chec.
3. Coaceti pentru aproximativ 25-30 de minute in cuptorul preincalzit, pana ce suprafata nu mai este lucioasa. Lasati sa se raceasca petru 10 minute inainte de a o taia.
Azi am facut Negresa de post, dupa reteta de mai sus.
Vorba vine dupa reteta aceea, pentru ca am modificat-o putin. Mi s-a parut mult prea mare cantitatea de faina si de zahar (cate 450 g) asa ca am micsorat-o la 250.
A iesit buna...pentru o prajitura de post Mara a mancat vreo 7-8 bucati.
Ingrediente
450 g de faina
450 g de zahar
150 g de pudra de cacao
1 lingurita de praf de copt
1 lingurita de sare
250 ml de apa
250 ml de ulei
1 lingurita de esenta de vanilie
Mod de preparare
1. Preincalziti cuptorul la 175 de grade C.
2. Intr-un bol mare, amestecati faina, zaharul, pudra de cacao praful de copt si sarea. Turnati apa, uleiul vegetal si esenta de vanilie, mixati bine pana se amesteca toate ingredientele. Turnati intr-o tava de copt sau intr-o forma de chec.
3. Coaceti pentru aproximativ 25-30 de minute in cuptorul preincalzit, pana ce suprafata nu mai este lucioasa. Lasati sa se raceasca petru 10 minute inainte de a o taia.
Azi am facut Negresa de post, dupa reteta de mai sus.
Vorba vine dupa reteta aceea, pentru ca am modificat-o putin. Mi s-a parut mult prea mare cantitatea de faina si de zahar (cate 450 g) asa ca am micsorat-o la 250.
A iesit buna...pentru o prajitura de post Mara a mancat vreo 7-8 bucati.
Ultima editare efectuata de catre pitulicea in Mier 18 Noi - 19:25, editata de 1 ori
pitulicea- 6
Tocanita de ciuperci pleurotus
Tocanita de ciuperci pleurotus
Ingrediente:
500 g ciuperci,
1 ceapa,
150 ml ulei,
2 lingurite boia,
1 lingurita piper,
1 lingurita vegeta,
2 catei usturoi,
sare,
1 legatura patrunjel verde.
Preparare:
Intr-o cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa curatata, spalata, taiata marunt. Calim ceapa cateva minute la foc mic pana devine sticloasa, adaugam boiaua si imediat ciupercile spalate si taiate bucati, se adauga putina apa (foarte putina deoarece ciupercile mai lasa apa), punem usturoiul taiat marunt. Fierbem 15 minute la foc potrivit, adaugam vegeta, potrivim de sare. Se adauga patrunjel verde tocat dupa ce se stinge focul. Se serveste cu mamaliguta fierbinte si muratura. Este o mancare de post buna si hranitoare.
Am incercat-o, e simpla si delicioasa. Asa sa tot tii post.
Poza nu mi-a iesit prea bine
Ingrediente:
500 g ciuperci,
1 ceapa,
150 ml ulei,
2 lingurite boia,
1 lingurita piper,
1 lingurita vegeta,
2 catei usturoi,
sare,
1 legatura patrunjel verde.
Preparare:
Intr-o cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa curatata, spalata, taiata marunt. Calim ceapa cateva minute la foc mic pana devine sticloasa, adaugam boiaua si imediat ciupercile spalate si taiate bucati, se adauga putina apa (foarte putina deoarece ciupercile mai lasa apa), punem usturoiul taiat marunt. Fierbem 15 minute la foc potrivit, adaugam vegeta, potrivim de sare. Se adauga patrunjel verde tocat dupa ce se stinge focul. Se serveste cu mamaliguta fierbinte si muratura. Este o mancare de post buna si hranitoare.
Am incercat-o, e simpla si delicioasa. Asa sa tot tii post.
Poza nu mi-a iesit prea bine
Ultima editare efectuata de catre pitulicea in Mier 18 Noi - 20:09, editata de 1 ori
pitulicea- 6
Re: Mancaruri de post
Unde-i emoticonul?
Arata traznet. As incerca o tocanita cu praz, ca am niste bete prin frigider. Fara vegeta.
Arata traznet. As incerca o tocanita cu praz, ca am niste bete prin frigider. Fara vegeta.
seaman65- 6
Re: Mancaruri de post
Lenea-i cocoana mare, care reteta, ca ma gandeam la a ta, cu praz in loc de ceapa.
seaman65- 6
Re: Mancaruri de post
Fasole verde scazuta
tata pune 2 borcane de 800 de grame
vreo 4-5 ceape
ulei masline(sau normal)
morcovi dupa ochi
1/2 ardei gras rosu
2-3 foi dafin
bulion dupa gust
delicat
boia dulce
piper
sare
tata pune 2 borcane de 800 de grame
vreo 4-5 ceape
ulei masline(sau normal)
morcovi dupa ochi
1/2 ardei gras rosu
2-3 foi dafin
bulion dupa gust
delicat
boia dulce
piper
sare
Pingu- 5
Re: Mancaruri de post
Nu inteleg...unde pune toate astea? La borcan? Sau in cratita?
Daca-i reteta de pus la borcan, trebuia s-o pui la "Conserve si muraturi"
Daca-i reteta de pus la borcan, trebuia s-o pui la "Conserve si muraturi"
pitulicea- 6
Re: Mancaruri de post
in cratita
se caleste putin ceapa si morcovii dupa care se pune apa si se baga fasolea, sare si piper, cand ii aproape de terminare se pune bulionul, dar nu stiu daca ii cu faina sau fara.
se caleste putin ceapa si morcovii dupa care se pune apa si se baga fasolea, sare si piper, cand ii aproape de terminare se pune bulionul, dar nu stiu daca ii cu faina sau fara.
Pingu- 5
Re: Mancaruri de post
Pai daca scade fasolea, se face de parca are faina in sos. Nu-i nevoie sa pui faina.
seaman65- 6
Re: Mancaruri de post
Mancarea cu care v-am servit virtual asta seara se prezinta in felul urmator:
Mancare de telina cu morcovi
Ingrediente:
1 radacina de telina mare
2 radacini de patrunjel
2 morcovi
1 ceapa
250 ml de suc de rosii
sare
ulei
Mod de preparare:
Radacina de telina se curata si se spala. Apoi se taie cubulete. Cu radacina de patrunjel se procedeaza la fel. Morcovii se taie rondele. Ceapa se curata si se taie solzisori. Un vas se unge cu 2 linguri de ulei. Legumele taiate se pun in acest vas. Se adauga si sucul de rosii. Se presara si putina sare. Se amesteca totul. Peste acest amestec se toarna 200 ml de apa clocotita. Apoi vasul se pune la cuptor, acoperit. Se lasa la foc mic timp de 30 de minute.
Apoi se scoate din cuptor si se serveste cu crutoane.
O reteta simpla, care n-are de ce sa nu fie buna Am s-o incerc zilele astea, dupa ce trec intai pe la piata.
Vitamine multe, grasimi putine... e ceea ce am nevoie pentru silueta mea rotunjita.
Am s-o fac in vas de lut, ca sa aiba un gust si mai bun.
Mancare de telina cu morcovi
Ingrediente:
1 radacina de telina mare
2 radacini de patrunjel
2 morcovi
1 ceapa
250 ml de suc de rosii
sare
ulei
Mod de preparare:
Radacina de telina se curata si se spala. Apoi se taie cubulete. Cu radacina de patrunjel se procedeaza la fel. Morcovii se taie rondele. Ceapa se curata si se taie solzisori. Un vas se unge cu 2 linguri de ulei. Legumele taiate se pun in acest vas. Se adauga si sucul de rosii. Se presara si putina sare. Se amesteca totul. Peste acest amestec se toarna 200 ml de apa clocotita. Apoi vasul se pune la cuptor, acoperit. Se lasa la foc mic timp de 30 de minute.
Apoi se scoate din cuptor si se serveste cu crutoane.
O reteta simpla, care n-are de ce sa nu fie buna Am s-o incerc zilele astea, dupa ce trec intai pe la piata.
Vitamine multe, grasimi putine... e ceea ce am nevoie pentru silueta mea rotunjita.
Am s-o fac in vas de lut, ca sa aiba un gust si mai bun.
pitulicea- 6
Re: Mancaruri de post
Ardei cu ciuperci si rosii la tava
Ingrediente pentru ardei cu ciuperci si rosii la tava:
1 lingura ulei de floarea-soarelui
175 grame de ciuperci proaspete
1 catel de usturoi, zdrobit
12 rosii semiuscate din ulei
50 grame de pesmet
25 grame nuci
1 legatura mica de patrunjel, tocat
1 lingurita fulgi de chili
4 lingurite de sos pesto
2 ardei grasi rosii sau galbeni
Mod de preparare pentru ardei cu ciuperci si rosii la tava:
Se vor sota ciupercile pret de cinci minute, dupa care se vor adauga usturoiul, bucatile de rosii, pesmetul, nucile, patrunjelul, fulgii de chilli si sosul pesto.
Se vor taia ardeii pe jumatate si se vor scoate semintele si membranele albe.
Se vor aseza intr-o tava impreuna cu amestecul de ciuperci.
Se va acoperi cu folie de aluminiu si se vor coace pret de 40 de minute.
Pofta buna!
Am gasit-o azi pe internet, pare apetisanta.....
Amrita- 4
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Pagina 1 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|