GANDURI EFEMERE
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

MORALITATEA

+10
mrs nobody
fata_cu_sosete_de_diamant
Queensland
teardrop
habibi77
wind30s
Obi-Wan Kenobi
atat de simplu
shadow
JeSsYkA
14 participanți

Pagina 2 din 6 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatorul

In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty MORALITATEA

Mesaj  JeSsYkA Mier 16 Noi - 1:41

Rezumarea primului mesaj :

Am scris despre minune si am scris si despre sacrificiu, acum cu ocazia Pastelui imi impartasesc opinia despre moralitate.

Exista foarte multa moralitate in lumea aceasta si bazele existentei noastre sunt intemeiate pe moralitate. Consider ca nu ai putea trai daca te-ai considera imoral. Ai putea trai poate, dar cu un bici care te-ar sfichiu constant pentru imoralitatea ta.

De-a lungul istoriei, morala a cunoscut o evolutie atat de fantastica incat efectiv a trecut de la un pol opus la celalalt. Exemplul pe care-mi place cel mai mult sa-l dau cuiva, cand vreau sa-l sochez, este sa-l intreb daca ar considera imoral sa faca sex cu fratele sau sora lui. Reactia cred ca se poate presupune, consternare, socare si un ras eventual stanjenit. Acum, sute de ani era foarte moral si o onoare sa te ia de nevasta fratele, acum nu mai este asa.

Alt exemplu favorit este tigara si fumatorii. Fumatul era considerat ceva interesant, nobil, sa ai un pachet de tigari era ceva ce-ti conferea onoare (cum scrie chiar Dostoievsky in Fratii Karamazov de risipa de tigari pe care o face Mitea). Acum fumatorii sunt persecutati, blamati, acuzati si bombardati cu mesaje / poze de groaza pe pachetele de tigari. Fumatul a devenit imoral.

Un alt fenomen interesant este amoralitatea. Cand un lucru moral sau imoral isi pierde valoarea de moralitatea. De exemplu divortul. Inainte sa divortezi era ceva de neconceput acum este ceva banal.

Morala depinde de individ si societate si o caracteristica interesanta este ca atunci cand ne simtim butonul moralitatii atins pornim de la o prejudecata(un adevar neprelucrat de judecata noastra) si cautam justificari care sa ne confirme concluzia de la care am pornit.

Un lucru imoral trebuie pedepsit. Neaparat, este de datoria noastra sa aruncam cu pietre, pentru ca daca nu am face asa, temelia pe care ne-am creat-o s-ar prabusi.

Totusi moralitatea are cinci ingrediente universal valabile indiferent de societate si mediu. Acestea ar fi:

1. Gradul in care se produce raul – te accidentezi pe tine, sau accidentezi intentionat un copil.
2. Gradul de corectitudine – gasesti un aparat foto, sau furi acel aparat foto in care situatie esti mai cinstit?
3. Comunitatea – ai gresit fata de grupul tau social? fata de tara ta?
4. Autoritatea – nu ai ascultat de legile tarii, de legile “divine”, de parintele tau
5. Puritatea – un lucru perceput pur, l-ai murdarit. exemplu: o fata nu mai e virgina (aici am dat-o cu bataie lunga….), ai ras de simboluri religioase. Apropo, foarte interesanta si evolutia virginitatii

Se iau aceste ingrediente si in functie de societate si individ se amesteca si iata rezultatul, omul moral din toate timpurile.

Moralitatea se aseamana undeva cu minunea, deoarce regulile care sunt invocate sunt percepute ca universale si bune. Un lucru imoral este un rau supraomenesc. Moralistii cauta neaparat sa recruteze si pe altii la cauza lor (a se vedea vegetarienii radicali, ecologistii militanti, etc), daca acestia nu adera, atunci sunt imorali si prin definitie trebuie pedepsiti. Moralitatea incalcata, permite “moralitatea faptelor imorale” (sa ucizi, sa pedepsesti, sa agresezi in acest cadru este moral).

Iti urez judecata multa si reflectie stralucitoare, nu doar in ouale vopsite.

Sursa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Bun, acum intrebarea: Ce puteti sa-mi spuneti cu privire la moralitate?


Multumesc.

JeSsYkA
JeSsYkA
4
4


Sus In jos


MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  wind30s Sam 26 Noi - 0:31

Smile Nice, acel "de pilda" ... de pilda subsemnatul, crescut/educat in anni'80, cu ochiul vigilent al partidului atintit asupra sa (n-o sa-ti povestesc cum a fost, pt tine e deja istorie, pt mine ramane trecut). Ar fi trebuit sa ma comport "moral", adica scortos, sa-mi curga balele dupa reguli, cand de facto le cam dau cu tifla, sa traiesc dupa principii, cand unicul pricipiu valabil e "traieste si lasa sa traiasca". Dupa cum vezi, e natura noastra intima, structura care ne face/desface sa fim asa precum traim: living from the heart. Or not ... Wink

wind30s
2
2


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  JeSsYkA Sam 26 Noi - 1:05

Wind Shocked ,

Mi-ai adus un zambet pe fata. Smile Zau asa, ai dreptate.

PS - dar e ca suntem unici?
JeSsYkA
JeSsYkA
4
4


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  wind30s Sam 26 Noi - 20:44

Well, unici ori nu, daca am fi/functiona altfel, cred ca ceva se va prabusi, undeva, din ordinea fireasca a lucrurilor ...
Or maybe we have some kind of virus inside Razz

wind30s
2
2


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  JeSsYkA Dum 27 Noi - 0:22

Suntem unici :-) , asta si ne deosebeste Razz unul de altu`! (In general ma refer!) In rest, putem sa ne asemanam, la multe lucruri.
JeSsYkA
JeSsYkA
4
4


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  habibi77 Dum 27 Noi - 11:25

Deoarece sufar de sindromul relativitatii (restranse) sunt de parere ca (si) notiunea de moralitate este relativa. Nu cred ca exista om care sa nu se considere moral, deoarece fiecare om are propriul sistem de valori din care rezulta si moralitatea sa. Intotdeauna vedem imoralitatea altora, si e firesc, din moment ce noi consideram ca suntem intruchiparea moralitatii. Very Happy Laughing

In fond si la urma urmei ce este moralitatea? In viziunea multora este un set de reguli dupa care functioneaza fiecare. Vorbim de moralitate la absolut? Cine poate fi cu adevarat moral intr-o societate care a uitat de mult timp ce este moralitatea? Risti sa fii calcat in picioare de restul, care se considera la fel de morali. Tu nu esti decat un idealist prost care a citit prea mult si care traieste intr-o lume iluzorie. Deci meriti batjocorit!
habibi77
habibi77
6
6


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  teardrop Dum 27 Noi - 15:26

Smile Habi, mi-a cam fost dor de tine ... Am dat verde textului tau (eu de obicei nu spun cand dau verde, ca e ca si cand m-as lauda, da' acu' nu-sh ce mi-a venit! Embarassed )
teardrop
teardrop
4
4


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  JeSsYkA Dum 27 Noi - 18:21

Habibi,

Iti inteleg perfect punctul de vedere. Avand cont si pe alte forumuri, la fel, am spus ca: moralitatea include intotdeauna reguli de tratare a celorlalti.
Daca n-ar exista nici un fel de reguli morale sau juridice, ar fi un permanent razboi. Multe dintre dorintele noastre ar ramane nesatisfacute. De aceea consider ca, este, intr-adevar, in interesul nostru sa avem si sa sprijinim astfel de reguli morale. Numai sprijinind moralitatea, avem sanse sa ne satisfacem dorintele.

teardrop,

A recunoaste si a spune ceea ce marchezi, pentru un vot - mie una, personal, nu mi se pare o lauda. Cel putin nu aici - in cazul de fata. Razz
JeSsYkA
JeSsYkA
4
4


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  teardrop Dum 27 Noi - 18:33

Jessy, daca as da un rosu, as spune "verde" Very Happy de ce l-am dat (desi nu am dat pana acum niciunul) . Raman, insa, la parerea mea in legatura cu acordarea unui vot verde. Asa ma simt eu, nu generalizez in niciun fel. Smile
teardrop
teardrop
4
4


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  JeSsYkA Dum 27 Noi - 18:39

No offence. Laughing Am crezut ca poate e defect profesional. Stiu ca profesorii cand pun nota, o si spune. Razz
JeSsYkA
JeSsYkA
4
4


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  habibi77 Mar 29 Noi - 15:38

Si mie mi-a fost dor de tine tear. Smile Multumesc pentru vot. big hug

Numai sprijinind moralitatea, avem sanse sa ne satisfacem dorintele.

Asta cred ca face subiectul unei alte dezbateri Jes, care cred ca ar fi foarte interesanta. Smile Nu prea inteleg cum ne putem satisface dorintele sprijinind moralitatea. scratch
habibi77
habibi77
6
6


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  JeSsYkA Mier 30 Noi - 1:12

Aici cu sensul la nevoile unei persoane si la ceea ce rezulta din satisfactia lor. Spre exemplu, daca o persoana intelege ca rezultatul satisfacerii unei dorinte este daunator sau dureros pentru ea, nu va mai incerca sa-si satisfaca acea dorinta.

In fine, ca atare, sunt multe abordari ale comportamentului moral ce sunt in interesul persoanei.

Daca s-ar actiona imoral noi nu vom mai putea sa ne satisfacem nevoile/''dorintele''. Si in felul acesta putini vor fi cei fericiti/impliniti. Acum s-a inteles unde bateam eu?
JeSsYkA
JeSsYkA
4
4


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  habibi77 Dum 4 Dec - 15:09

JeSsYkA a scris: Spre exemplu, daca o persoana intelege ca rezultatul satisfacerii unei dorinte este daunator sau dureros pentru ea, nu va mai incerca sa-si satisfaca acea dorinta.

Jes, tu ma provoci si-mi place. Smile Hai sa vorbim despre satisfacerea dorintelor / nevoilor in contextul socio-economic si cultural actual.

Fiecare individ are dorinte care sunt in deplina concordanta cu nevoile / necesitatile pe care le are. Abraham Maslow a ierarhizat si sintetizat aceste nevoi intr-o piramida:

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Toate aceste nevoi sunt instinctuale, dar cele mai puternice sunt cele de la baza piramidei.
Orice individ are nevoie sa-si satisfaca necesitatile fiziologice (cum ar fi cele biologice ca hrana, apa, aerul, igiena), somnul, sexul si o temperatura relativ constanta a corpului. Sunt indivizi care nu-si pot satisface aceste necesitati prin forte proprii, morale. Dintre acestia se disting criminalii, violatorii si hotii. Ei actioneaza doar instinctual. Nu cred ca se gandeste vreunul la moralitate cand ucide, violeaza sau fura.

Urmatorul lucru pe care-l preocupa pe individ (avand satisfacute nevoile de baza ) nu este moralitatea, ci siguranta sa. Nevoia de siguranta deriva din instinctul de conservare. Cum obtii siguranta intr-o lume din ce in ce mai violenta si instabila? Dictonul care-l motiveaza pe individ este urmatorul: "decat sa planga mama, mai bine plange maica-ta"......si este plin de moralitate!

Apoi individul constata ca are nevoie de iubire / afectiune si apartenenta. Vrea sa aiba o relatie, vrea sa apartina unui grup. De cele mai multe ori este nevoit sa faca concesii pentru a fi acceptat, de cele mai multe ori in defavoarea lui. Poate accepta o relatie amoroasa doar de teama singuratatii, poate sa adere la un grup doar de dragul unor beneficii. Unde-i moralitatea aici?

Mai departe are nevoie de stima, recunoastere, respect. Nevoia asta este direct proportionala cu orgoliul individului. Intr-o societate care promoveaza non valoarea, in care daca nu ai bani mirosi a prost, ghici ce te motiveaza? Ai ghicit! Lacomia! Cu cat esti mai lacom cu atat esti mai respectat!....sau cel putin asa crezi! Multi se opresc aici.....

Pana la acest nivel individul este in competitie cu ceilalti indivizi. Daca reuseste sa depaseasca stadiile anterioare punand accent pe moralitate ( mai sunt si exceptii...care confirma regula Very Happy ), individul intra intr-o competitie cu el insusi, depasindu-si limitele. Devine constient de adevaratele valori ale vietii si are nevoie de spiritualitate.

habibi77
habibi77
6
6


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  JeSsYkA Lun 5 Dec - 7:55

Habibi, da provoc, pentru ca am habar in ce ma bag Razz Laughing
Hai sa trec si la subiect, deci: Omul e creat in asa fel incat sa-si faca nevoile fiziologice. Cred ca tine de evolutie. Ce e alt subiect. Sexul la fel. Toate astea tin de biologie, medicina. Nu de moralitate. Smile
Exista diferite cai prin care constientizam existenta celor ce ne inconjoara. Dupa care capatam experienta, care implica intotdeauna cel putin un act mental, care este directionat catre un obiect al constiintei. Vederea, auzul, mirosul, imaginatia, amintirea, dorinta, spaima, fericirea, supararea si frica sunt cateva tipuri de acte mentale.
A fi persoana presupune o seama de drepturi si privilegii.
In general, spunem ca persoanele au dreptul la viata si la libertate, au dreptul de a-si dezvolta capacitatile si de a-si alege propriul lor mod de viata.
De pilda, omul e responsabil pentru multe din faptele sale pe care le face. De pilda, un criminal sau unul care fura dintr-un magazin, fireste e tras la raspundere.
In viata cotidiana si in sistemul juridic se fac multe dinstinctii referitoare la felurile de comportament uman care afecteaza responsabilitatea. De obicei, o persoana este responsabila moral si legal numai pentru actiunile voluntare.
Spre exmplu, omul face multe lucruri care nu sunt actiuni voluntare, pentru ca persoana nu le controleaza. Bataile inimii si digestia hranei nu sunt actiuni voluntare. Si asa mai departe.
Iar o actiune poate fi involuntara in urmatoarele situatii: daca persoana este ignoranta cu privire la ceea ce face sau daca actioneaza din constrangere.
Asadar, a fi responsabil de ceva inseamna a fi in mod legitim subiect de rasplata sau de pedeapsa, pentru acest ceva. Bineinteles, poti fi si laudat sau blamat. ...
De astfel pot spune ca, - ca o paranteza -, ca spiritul uman este foarte complicat, astfel ca si legile psihologice sunt complicate. Etc etc.
Iar psihologii incearca sa imbunatateasca intelegerea obisnuita a factorilor care cauzeaza deciziile.
Omul are in fire abordarea de a fi egoist, sa adopte conceptia hedonismului, implinirii personale, dupa care se gandeste sa actioneze pentru interesul personal, implicand si satisfacerea dorintelor.
O prima interpretare este ca interesul personal consta in satisfacerea maxima a dorintelor si nevoilor. Satisfacerea dorintelor si a nevoilor ne face fericiti si interesul nostru personal este sa fim fericiti.
Dar pentru treaba aceasta, o persoana trebuie sa actioneze in asa fel incat sa obtina sa maximizam satisfacerea dorintelor si nevoilor noastre, dar nu ne spune ce sa vrem si ce sa dorim.
Putem sa vrem ceva pentru noi insine, ceva pentru alti oameni, ceva pentru mediu sau lume, sau ceva pentru Un asa-zis Dumnezeu.

Oamenii au intotdeauna dorinte si nevoi, dar isi gasesc intotdeauna altele noi si renunta la cele vechi. Exemplu: parintii, dascalii si prietenii incearca sa cultive la copii si la ceilalti oameni dorintele si nevoile cele mai bune si oamenii fac acelasi lucru cu ei insisi.
Trebui sa stimulam o apreciere a artei, nicidecum a torturii.
Pentru ca, bineinteles, putem avea dorinte si bune si rele; a caror satisfacere este placuta sau daunatoare/dureroasa.

De aceea repet -, o persoana pentru a fi fericita, trebuie sa cultive dreptatea si pacea sufleteasca si prin urmare, trebuie sa-i trateze corect pe ceilalti.

Cel educat va actiona moral, pentru ca dorintele sale il fac sa actioneze moral. Altfel ar fi mustrat, daca ar actiona imoral -, ceea ce l-ar face nefericit.

Multe dintre abordarile felurilor in care trebuie sa ne comportam, tin de necesitatea ordinii in societate, tocmai pentru ca orice persoana sa-si poata satisface dorintele.

Prin urmare, multi oameni ar fi nefericiti, daca n-ar exista nici restrictiile morale a faptelor.
Ar exista un permanent razboi. (Regulile sociale morale, limiteaza comportamentul egoist.)

De aceea se spune ca ''moralitatea'' include regulile de tratare a celorlalti. (Actiunile noastre trebuie sa ia in considerare si interesele celorlalti oameni si nu doar propriile noastre interese egoiste.)

Unii sustin ca a fi moral inseamna sa urmezi si sa tii cont de ''poruncile lui Dumnezeu''.
Alti filozofi, ca si psihologii, spun ca binele moral exista in mod obiectiv si care ''apartine'', oarecum, actiunilor si starilor de lucruri din aceasta lume.
De unde oamenii si pot detecta care actiuni si consecinte ale actiunilor sunt obiectiv bune sau rele cu ajutorul unei insusiri spirituale, numit ''intuitie''. Care spune care fapte sunt moralmente bune si in numele caror fapte morale trebuie sa fie savarsite.

Dar, ma opresc aici. E mult de discutat pe acest subiect. Merci pentru citire.


JeSsYkA
JeSsYkA
4
4


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  habibi77 Lun 5 Dec - 10:25

Eu am vrut doar sa te fac sa intelegi ca indeplinirea dorintelor ( ce deriva din nevoi) nu sprijina moralitatea in contextul actual. Laughing Din contra! Razz
habibi77
habibi77
6
6


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  JeSsYkA Lun 5 Dec - 10:47

Am inteles punctul tau de vedere. Merci ca mi l-ai impartasit. Smile
JeSsYkA
JeSsYkA
4
4


Sus In jos

MORALITATEA - Pagina 2 Empty Re: MORALITATEA

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 6 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum