La taclale printre oale
+45
koku41
Annmarie
Vica
myrk
doorina
RALUCA
Queensland
itina
shu
adya
coco114
Pingu
simplicity
elis27
Obi-Wan Kenobi
JeSsYkA
mielusica
freda white
Violoncella
Melodia
parwous
ionutz72
tegeusa
oli
seaman65
remusn1
lynn
Nana_Duval
fotohobby
Mr Nobody
Adriatica
daffy_
atat de simplu
mrs nobody
dragos
aspidistra76
mari
Neeo_2005
Hagu_chan
habibi77
snow
Radu
gabica
shadow
pitulicea
49 participanți
Pagina 64 din 67
Pagina 64 din 67 • 1 ... 33 ... 63, 64, 65, 66, 67
La taclale printre oale
Rezumarea primului mesaj :
Iar vine weekendul, iar va trebui sa gatesc ceva. Uneori stau si ma gandesc: “Ce sa mai gatesc azi?” si nu-mi vine nici o idee. Nu-s eu mare bucatareasa, dar de mancat tot trebuie sa mananc ceva.
Hai sa vedem, ce mai gateste lumea? Mai dati-mi si voi niste sugestii, indicatii, sfaturi...
Dar sa fie mancaruri simple, nu foarte complicate, ca altfel nu ma descurc
Iar vine weekendul, iar va trebui sa gatesc ceva. Uneori stau si ma gandesc: “Ce sa mai gatesc azi?” si nu-mi vine nici o idee. Nu-s eu mare bucatareasa, dar de mancat tot trebuie sa mananc ceva.
Hai sa vedem, ce mai gateste lumea? Mai dati-mi si voi niste sugestii, indicatii, sfaturi...
Dar sa fie mancaruri simple, nu foarte complicate, ca altfel nu ma descurc
Ultima editare efectuata de catre pitulicea_de_stepa in Sam 6 Mar - 10:25, editata de 1 ori
pitulicea- 6
Re: La taclale printre oale
Sfecla se rade pe răzătoarea mare, ca morcovii, iar cartofii se taie ca în ciorba de cartofi. N-ai mâncat, n-ai văzut niciodată?
zaraza26- 5
Băi pitu, băi! Iei o sfeclă mică, un morcov potrivit și 3-4 cartofi. Și faci cum a zis Zaraza (și eu, dacă vrei ). Ceapa o undești pentru gust, iar dacă nu vrei culoare, nu mai fierbi rondelele a încă două sfecluțe. Lași să fiarbă întâi sfecla, morcovul și ceapa, apoi cartofii, pentru că ăștia fierb foarte repede și s-ar sfărâma dacă ai pune toate ingredientele odată.
Mamă ce greu e!
Dacă sfecla e mare, folosești doar o sfeclă, evident. Și aia pe jumătate, din care o doime dai pe răzătoare, restul la rondelat. Clar?
Mamă ce greu e!
Dacă sfecla e mare, folosești doar o sfeclă, evident. Și aia pe jumătate, din care o doime dai pe răzătoare, restul la rondelat. Clar?
myrk- 6
No asa! Acuma am inteles si eu.
Eu gatesc dupa retete de pe net si fac pas cu pas ce scrie/zice acolo Daca vreau sa-mi iasa ceva bun. Daca nu, inventez eu, dar atunci imi iese ceva rau
Initial Zaraza zisese ca pune sfecla si cartoful la fiert si sareaza. Atat. N-a zis de morcov, n-a zis de ceapa...
Ceapa o undesti, adica o calesti?
Eu gatesc dupa retete de pe net si fac pas cu pas ce scrie/zice acolo Daca vreau sa-mi iasa ceva bun. Daca nu, inventez eu, dar atunci imi iese ceva rau
Initial Zaraza zisese ca pune sfecla si cartoful la fiert si sareaza. Atat. N-a zis de morcov, n-a zis de ceapa...
Ceapa o undesti, adica o calesti?
pitulicea- 6
Da. Ceva de genul. Le poți "căli" - ceapa, morcovul, sfecla- împreună, un pic, așa cum am scris in rețeta "originală". Evident nu le călești întregi.
myrk- 6
pitulicea apreciază acest mesaj
Ai nevoie de 1.2 l de supa de zarzavat pregatita in prealabil. (zarzavat proaspat sau o poti face din cuburi)
500 g de sfecla rosie
300 g de cartofi (nu pentru püre)
o telina mai micuta
1 ceapa potrivita
30 ml de ulei
1-2 foi de dafin
sare
piper
marar
frunza de patrunjel
Sfecla se curata si se taie cubulete, la fel si cartofii si telina (daca nu iti place gustul de telina ...o poti lasa) Ceapa se curata, se taie marunt si se pune in ulei la dinstuit. Dupa ce ceapa devine sticloasa se adauga sfecla, cartofii si telina, se dinstuie putin si apoi se toarna supa de legume peste. Se adauga sarea si piperul (dupa gust) si foaia/foile de dafin. Se fierbe la foc mediu timp de 20-25 de minute. (eu pun smantana si putina zeama de lamaie la sfarsit dar tinand seama de faptul ca tu esti in post lasa smantana deoparte) Trebuie sa aibe o consistenta mai densa. La sfarsit se adauga neaparat marar si patrunjel sau nu daca nu iti place gustul insa cu marar +patrunjel este o nebunie!
Se mananca cu placere! Pofta buna!
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] cam asa ar trebui sa arate fara smantana.
P.S reteta o am de la o poloneza care o pregatea mereu pentru seara de Ajun. La ei se numeste Barszcz (sau cam asa ceva)
500 g de sfecla rosie
300 g de cartofi (nu pentru püre)
o telina mai micuta
1 ceapa potrivita
30 ml de ulei
1-2 foi de dafin
sare
piper
marar
frunza de patrunjel
Sfecla se curata si se taie cubulete, la fel si cartofii si telina (daca nu iti place gustul de telina ...o poti lasa) Ceapa se curata, se taie marunt si se pune in ulei la dinstuit. Dupa ce ceapa devine sticloasa se adauga sfecla, cartofii si telina, se dinstuie putin si apoi se toarna supa de legume peste. Se adauga sarea si piperul (dupa gust) si foaia/foile de dafin. Se fierbe la foc mediu timp de 20-25 de minute. (eu pun smantana si putina zeama de lamaie la sfarsit dar tinand seama de faptul ca tu esti in post lasa smantana deoparte) Trebuie sa aibe o consistenta mai densa. La sfarsit se adauga neaparat marar si patrunjel sau nu daca nu iti place gustul insa cu marar +patrunjel este o nebunie!
Se mananca cu placere! Pofta buna!
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] cam asa ar trebui sa arate fara smantana.
P.S reteta o am de la o poloneza care o pregatea mereu pentru seara de Ajun. La ei se numeste Barszcz (sau cam asa ceva)
eledas- 4
Merci, eledas. Dar a ta e ciorba, nu bors. Pot face si ciorba, nu tin neaparat sa fie bors.
pitulicea- 6
eledas apreciază acest mesaj
Cred ca daca o acresti suficient iese bors. Sau?
Eu asta o stiu, asta o fac si mananc doar eu din ea ca 'mnealui nu serveste "roseli dintr-astea"
Eu asta o stiu, asta o fac si mananc doar eu din ea ca 'mnealui nu serveste "roseli dintr-astea"
eledas- 4
Tehnic borșul e borș dacă pui borș. Dacă pui altă acreală, e ciorbă.
Borșul de sfeclă iese roșu și în varianta mea. Evident dacă ai pus cel puțin o sfeclă de culoare vișinie.
Borșul de sfeclă iese roșu și în varianta mea. Evident dacă ai pus cel puțin o sfeclă de culoare vișinie.
zaraza26- 5
myrk apreciază acest mesaj
Eu nu folosesc bors. Foarte rar pun putin la ciorba doar cand primesc de la o romanca de aici. Este din Moldova si primeste de la sora ei bors facut in butoi de lemn. Buroi sau putina sau cum i s-o spune.
eledas- 4
pitulicea și zaraza26 apreciază acest mesaj
Noi (la Moldova) dacă nu punem borș acru, nu e borș. Borș proaspăt mai aducem de pe la țară, acum face și cumnata. Mărar sau pătrunjel punem proaspăt, ăsta de la congelator amărăște puțin. Bine, mărar n-am pus niciodată la congelator. În borșul de gobăi punem și leuștean și pătrunjel, cum o fi și de care avem- de regulă leuștean uscat și pătrunjel congelat.
Și nu folosim cântarul, totul se măsoară "la ochi".
Am băgat-o cu totul în ceață pe pitu.
Și nu folosim cântarul, totul se măsoară "la ochi".
Am băgat-o cu totul în ceață pe pitu.
myrk- 6
pitulicea, eledas și zaraza26 apreciază acest mesaj
Normal în Moldova mâncarea numită borș se face foarte acră. Asta o spune soțul meu. El nu poate mânca borșul așa acru. Aici am început să fac ciorba de zarzavat cu borș, acum mai mulți ani. A fost foarte bine pentru soț, că a zis că nu îi plăcea cu bulion, că era prea groasă ciorba după gustul lui. (n-am priceput cum era groasă, dar mă rog... de gustibus) Dar pun foarte puțin borș, că nu îi place mai acru. Anul ăsta am făcut de două ori borș de sfeclă. O dată pentru amândoi, că el nu mai știa ce ciorbă sau supă să mănânce duminică, iar eu a trebuit să încerc alte rețete pe stomacul lui. A doua oară mi-am făcut numai mie, că el nu mai voia, de fapt nici prima dată nu a vrut să mănânce când a văzut chestia aia vișinie în farfurie. Numai că a doua oară am zis să o fac acră după gustul meu și am pus borș din belșug. A ieșit așa de acră, că... nu mai știu cum am mâncat-o. Dar am mâncat-o!!
La moldovence e un titlu de laudă să umpli borș și să îți iasă foarte acru.
La moldovence e un titlu de laudă să umpli borș și să îți iasă foarte acru.
zaraza26- 5
pitulicea și eledas apreciază acest mesaj
Soțul tău e un mofturos! Nu, la voi in Ardeal se mănâncă ciorbe dulci. Parcă voi puneți și zahăr în ciorbe! La noi dacă nu e acru, nu putem mânca. Mai bine acru de abia să-l poți mânca decât dulce- mai ales borșurile cu carne. La țară când eram copil borșul acru se făcea în borcane mari de sticlă- eu n-am văzut putini de lemn. Ăștia la oraș în cartier cică mai făceau borșul în cadă. Noi n-am cumpărat niciodată de la ăștia, doar de la persoane de încredere sau de la rude. Se găsește borș acru și la magazin, bunicel, dar probabil are un pic de conservant în el, deși pe etichetă zice că nu. Îl simțim în ficați și în hiperaciditate.
myrk- 6
zaraza26 apreciază acest mesaj
Figuri mai sunteti. Si voi si consortii vostri
Acuma-s curioasa ce-o sa iasa. Nu fac multa, ca daca nu-mi place, imi pare rau sa o arunc
Eu mi-am luat bors din magazin N-am chef sa umblu pe la piata sa caut si nici sa fac n-am chef.
Acuma-s curioasa ce-o sa iasa. Nu fac multa, ca daca nu-mi place, imi pare rau sa o arunc
Eu mi-am luat bors din magazin N-am chef sa umblu pe la piata sa caut si nici sa fac n-am chef.
pitulicea- 6
Pe noi nu ne deranjează borșul din magazin. Ăla lichid. În prafuri n-am încredere. Dacă puneți mult din ăla din magazin, cred și eu că vă afectează. Puneți puțin, cât pun eu la mine.
zaraza26- 5
Ardeleanca fiind din parinti si eu fac ciorbe dulci (cand fac) De fapt si in Banat ciorbele se fac tot dulci si cu multa smantana. Ex-ul era obisnuit cu corbe acrisoare si cu bulion (parintii fiind din Oltenia) dar l-am dezvatat usor. La 'mnealui acum a fost mai simplu, maicasa era unguroaica crescuta in Banat asa ca... Doar ciuórba de perisoare o acresc de fapt (nu mult) si pentru ca dupa cum am zis, nu folosesc bors o acresc cu moare de vcarza. Tare buna-i. Cand se termina varza acra inca mai am zeama de varza pe care o pun in sticle si o tin in frigi.
Bash zahar n-am pus in veci la ciorba ci pun doar la supa de rosii pe care o fac doar cand este maica-mea aici. In rest noi nu mancam zupa de paradase. Noi mancam zupa cu taitei sau cu galuste 100% mai preferata decat multe ciorbe.
Bash zahar n-am pus in veci la ciorba ci pun doar la supa de rosii pe care o fac doar cand este maica-mea aici. In rest noi nu mancam zupa de paradase. Noi mancam zupa cu taitei sau cu galuste 100% mai preferata decat multe ciorbe.
eledas- 4
Pagina 64 din 67 • 1 ... 33 ... 63, 64, 65, 66, 67
Pagina 64 din 67
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum