GANDURI EFEMERE
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

SARBATORILE LA ROMANI

+16
Queensland
Violoncella
RALUCA
soryn
Obi-Wan Kenobi
elis27
shadow
seaman65
Nana_Duval
oli
Radu
mrs nobody
atat de simplu
openmind72
snow
pitulicea
20 participanți

Pagina 10 din 13 Înapoi  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13  Urmatorul

In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  pitulicea Dum 28 Mar - 12:19

Rezumarea primului mesaj :

FLORIILE
Sarbatoare cunoscuta si sub denumirea de Duminica Floriilor sau Duminica Stalpilor.
Floriile se serbeaza cu o saptamana inainte de Paste si simbolizeaza Intrarea Domnului in Ierusalim, iar pentru toti credinciosii, incepand cu acesta data pana la Paste, incepe Saptamana Patimilor.
Aceasta sarbatoare poarta numele de Florii, deoarece Iisus Hristos a fost intampinat in Ierusalim cu flori si cu ramuri de finic si de maslin.
Credinciosii duc simbolic la biserica ramuri de salcie si flori pentru a le sfinti, deoarece incepand cu acesta zi toate florile si toti pomii incep sa infloreasca.
La slujba de Florii, toti slujitorii bisericii tin in maini alaturi de aceste flori si crengi de salcie si o lumanare aprinsa ca simbol al biruintei vietii importiva mortii.
- Se spune ca asa cum va fi ziua de Florii asa va fi si ziua de Paste.
- Fetele, pentru a-si visa ursitul, pun seara sub perna busuioc sfintit.
- Pentru a ne apara de boli e bine ca atunci cand se va face baie, in apa sa se puna si cateva flori sfintite.
- Nu este bine ca in ziua de Florii sa se spele pe cap, pentru a nu albii.
- In aceasta perioada infloresc urzicile, si nu mai sunt bune de mancat.
- Cei care se impartasesc in Duminica Floriilor li se vor indepli dorintele.


Sursa: http://www.topfeminin.ro/monden/eveniment/floriile
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos


SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  Vizitator Dum 29 Iun - 10:05

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti de catre Biserica Ortodoxa la data de 29 iunie a fiecarui an. Acestia sunt sarbatoriti impreuna datorita faptului ca ambii s-au savarsit la Roma. Sfantului Apostol Pavel i s-a taiat capul iar Sfantul Apostol Petru a fost rastignit cu capul in jos. Conform Sinaxarului, moastele celor doi apostoli au fost puse impreuna. Conform cercetarilor recente, Petru a fost rastignit in anul 64, iar Pavel a fost decapitat in anul 67. Petru si Pavel sunt, de asemenea, autori a unor epistole incluse de catre Biserica in textele canonice ale Noului Testament (Pavel -14; Petru – 2). Acestia sunt considerati ca fiind printre cei mai importanti oameni care au luat parte la Biserica lui Hristos.
Petru si Pavel au fost alesi de catre Iisus Hristos in niste conditii deosebite, motiv pentru care acestia au primit misiuni speciale. Petru era cel mai inaintat in varsta dintre apostoli dar si cel mai sensibil si umat decat toti. Acesta era descris ca fiind o fire nestatornica, vorbind mereu inainte de a gandi. Pavel a fost cel care a lasat in urma sa principiul fundamental al crestinului ortodox.
Sfantul Apostol Petru provine din orasul Betsadia, localitate situata pe malul nordic al lacului Ghenizaret, astazi cunoscuta sub numele de El Aradsch, situata in Siria. Numit la nastere Simon, Petru era fratele Sfantului Apostol Andrei. De asemenea, in Sfanta Scriptura este poment faptul ca Petru, in momentul in care si-a inceput activitatea, era casatorit. Acesta devine ucenic al Mantuitorului in urma unei partide de pescuit. Acela este momentul care marcheaza renuntarea lui Petru la toate averile materiale si decide sa il urmeze pe Iisus, devenind astfel “pescar de oameni”.
Sfantul Apostol Pavel s-a nascut in jurul anului 7, intr-o familie de evrei provenind din Tarsul Ciliciei. Numele sau la nastere a fost Saul. Acesta ajunge sa invete sub indrumarea rabinului Gamaliel. Totusi, Pavel nu l-a cunoscut pe Hristos cat timp acesta din urma a luat forma pamanteana. In schimb, a fost martor la martirizarea Sfantului Stefan. Acest lucru il determina sa devina unul dintre cei mai aprigi aparatori ai credintei in Dumnezeu. Pavel este botezat de catre episcopului Damascului, un om pe nume Anania, moment care marcheaza schimbarea numelui sau din Saul in Pavel.
Anonymous
Vizitator
Vizitator


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  pitulicea Lun 30 Iun - 10:51

Mai aflu si eu lucruri noi despre credinta in care cred Smile
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  Vizitator Mar 5 Aug - 22:12

Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos se sărbătoreşte în data de 6 august, fiind considerată ziua graniţă dintre vară şi toamnă.
Schimbarea la Faţă reprezintă, în popor, începutul toamnei. Schimbarea la faţă mai este numită şi Obrejenia
Cei care nu ţin sărbătoarea Schimbării la Faţă vor fi uscaţi şi gălbejiţi, iar cine va spăla haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetele care se spală pe cap în ziua Schimbării la Faţă nu le mai creşte părul, iar oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa acestei zile, vor muri până la sfârşitul anului
În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă, sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor ţine post azi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi
Cu ocazia Schimbării la Faţă este dezlegare la peşte, pentru ca creştinii să se bucure de praznicul ce are loc în timpul postului Sfintei Marii.
Dacă în ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută înseamnă ca toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.



Anonymous
Vizitator
Vizitator


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  pitulicea Mar 5 Aug - 22:39

Cei care nu ţin sărbătoarea Schimbării la Faţă vor fi uscaţi şi gălbejiţi, iar cine va spăla haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe.
 nail biting  Maine nu fac nimic...promit. Nici macar pe cap nu ma spal  nail biting 

A venit deja toamna  Crying or Very sad 
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  Vizitator Mier 6 Aug - 13:12

Surprised affraid  chiar asta fac acum, spal rufele  pale  dar oare se pune daca le spala masina? eu nu fac nimic  it wasn\'t me , nu muncesc, doar o sa le intind.
Anonymous
Vizitator
Vizitator


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  Vizitator Vin 15 Aug - 9:27

Astazi, 15 august, se sarbatoreste Adormirea Fecioarei Maria, sarbatoare importanta pentru un mare numar de romani care poarta acest nume, dar si pentru toti credinciosii. Sa aflam cate ceva despre semnificatia acestei sarbatori :

Sărbătoarea ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului este foarte apropiată de ceea ce romano-catolicii numesc Ridicarea la cer a Fericitei Fecioare Maria. În conformitate cu Sfânta Tradiţie, Maica Domnului a murit ca orice fiinţă omenească, "adormind," aşa cum indică şi numele sărbătorii. Ea a murit aşa cum mor toţi oamenii, nu în mod "voluntar" ca Fiul ei, ci prin necesitatea naturii ei umane muritoare care este indisolubil legată de stricăciunea acestei lumi.
Apostolii au fost aduşi în mod miraculos la acest eveniment şi au fost cu toţii prezenţi, cu excepţia Sfântului Apostol Toma, atunci când Maica Domnului a trecut din această viaţă. Apoi, ea a fost înmormântată. Apostolul Toma a ajuns câteva zile mai târziu; dorind să o vadă încă o dată, i-a convins pe ceilalţi să deschidă mormântul Maicii Domnului. Atunci Apostolii au descoperit că trupul Ei nu mai era în mormânt. Acest moment este pentru noi pârga (primul rod) al învierii de obşte a credincioşilor, care va avea loc după a doua venire a lui Hristos.
Praznicul poartă numele de Adormirea Maicii Domnului, pomenind trecerea ei din această viaţă, cuvântul "Adormire" traducând grecescul Koimisis, care înseamnă adormirea întru moarte (de aici vine cuvântul cimitir). Biserica Romano-Catolică preferă să numească acest eveniment ridicare la cer (lat. assumptio, lit. "primire" [în cer]) întrucât, ţinând seama de dispariţia trupului Maicii Domnului din mormânt, consideră că Ea a fost înălţată cu trupul la Cer.
La fel ca şi în cazul naşterii Sfintei Fecioare, sau în cazul Intrării în Biserică, nici pentru Adormirea Maicii Domnului nu există referinţe istorice sau biblice pentru această sărbătoare. Biserica Ortodoxă propovăduieşte că Maica Domnului este fără de păcat, dar şi că Fecioara Maria a avut nevoie cu adevărat să fie mântuită de Hristos - mântuită de încercări, suferinţe şi moarte din lumea aceasta. Ea a murit cu adevărat şi apoi a fost luată la Cer de Fiul ei, ca Maică a Vieţii, şi ia deja parte la viaţa fără de sfârşit din Împărăţia Cerurilor. Această viaţă în rai este pregătită şi promisă tuturor care "ascultă Cuvântul lui Dumnezeu şi îl păstrează"
Anonymous
Vizitator
Vizitator


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  pitulicea Vin 15 Aug - 14:18

Multumesc pentru lectia de religie Smile
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  myrk Vin 15 Aug - 15:51

As dori sa aduc si eu o precizare: biserica ortodoxa invata ca Maica Domnului nu a avut pacate personale, dar ca a primit pacatul stramosesc, nascandu-se ca urmare a staruintei in rugaciune a sfintilor parinti Ioachim si Ana. Dar s-a nascut normal, ca toti oamenii, avand deci nevoie de mantuire (spre deosebire de biserica catolica ce sustine ca Maica Domnului s-a nascut de la Duhul Sfant si nu a avut nici un pacat, nici cel stramosesc- dogma imaculatei conceptii). In viziunea ortodoxa, plata pacatului este moartea: o data moartea fizica, temporara, si apoi moartea vesnica, adica despartirea vesnica de Dumnezeu, izvorul vietii. Maica Domnului neavand pacate personale, la Buna Vestire, prin umbrirea Duhului Sfant, curatindu-se si de pacatul stramosesc. Deci, fiind fara pacate, moartea n-a avut putere asupra Maicii Domnului, ea adormind (in crestinism moartea e privita ca un somn), adica despartindu-se sufletul de trup, dar inviind si mutandu-se si cu trupul la cer. Inviind prin puterea lui Dumnezeu, desigur.
myrk
myrk
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  pitulicea Vin 15 Aug - 15:55

Interesanta precizarea ta Smile
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  Vizitator Mar 14 Oct - 9:39

MARŢI, 14 OCTOMBRIE, credincioşii ortodocşi o sărbătoresc pe Sf. Cuv. Parascheva, considerată ocrotitoarea Iaşului şi a întregii Moldove, iar tradiţiile şi obiceiurile pentrua acestă zi s-au păstrat de-a lungul timpului.

De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în acasă, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap; La ţară, bătrânii nu făceau nici focul de Sfânta Parascheva.
Nu se spală şi nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mână. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug. Ea apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei;nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce;
De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Iar dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.
SFÂNTA PARASCHEVA (cunoscută şi ca Paraschiva) este sfânta ocrotitoare a Moldovei. Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. La sfârşitul secolului al XIX-lea, moaştele sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
SF PARASCHEVA este cunoscută în popor ca Sfânta vineri, personaj des întâlnit în basmele românilor.A săvârşit numeroase vindecări miraculoase şi alte minuni în timpul vieţii sale, potrivit Bisericii Ortodoxe Române.
Anonymous
Vizitator
Vizitator


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  myrk Mar 14 Oct - 15:17

O atmosfera deosebita, de sarbatoare la Iasi de ziua Cuvioasei. Se simte mireasma sarbatorii si ajutorul Sfintei. Cine n-a fost niciodata, este invitat. Smile O sfanta foarte tanara... Impresionant!..
myrk
myrk
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  Vizitator Vin 7 Noi - 19:14

SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIIL.
In popor, ziua de 8 noiembrie mai poarta si numele de “vara arhanghelilor”. Vremea in aceasta zi este mai calda decat ar trebui sa fie in aceasta perioada a lunii. Nu numai ca este pacat sa nu cinstesti vara arhanghelilor sau sa o petreci facand diverse treburi in gospodarie, se spune... Munca in aceasta zi este considerata a fi un semn de sfidare a puterii divine. Se crede ca cel care incalca aceasta traditie se va chinui mult in ceasul mortii sale. Pe langa aceasta zi calda, traditia spune ca intre sfintii Mihail si Gavriil si ziua de Craciun trebuie sa aiba loc si “vara iernii”, adica vreo 3-4 zile caldute si binevoitoare.
In sambata care precede aceasta sarbatoare au loc Mosii de Arhangheli. Se fac praznice pentru cei plecati, se imparte de pomana pentru sufletul lor si iertarea pacatelor, se pomenesc in biserici cei morti, se aprind lumanari pentru cei care au trecut in nefiinta fara lumina. Este bine si pentru cei vii sa aprinda o lumanare in biserica in ziua de 8 noiembrie. Se spune ca drumul catre lumea de dincolo le va fi luminat si usor.
Sfântul Arhanghel Mihai înseamnă în limba ebraică, "Cine este ca Dumnezeu?". El este cel care "striga": "Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Cine este ca Dumnezeu?" - şi asa s-a întocmit soborul, adică adunarea şi unirea tuturor îngerilor. Pe seama sa se pune şi călauzirea lui Lot şi a familiei acestuia la ieşirea din Sodoma, precum şi protecţia specială a poporului lui Israel. Îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijină în luptă pe Ghedeon, îl mustră pe vrăjitorul Valaam şi îl eliberează din închisoare pe Sfantul Apostol Petru. Conform Scripturii, toţi morţii vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail.
De aceea, Arhanghelul Mihail este considerat căpetenia oştilor cereşti-îngereşti, acela care, la sfârşitul lumii, va lupta cu diavolul şi despre care se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în restul timpului fiind în misiune pe pământ.
Sfântul Arhanghel Gavriil înseamnă în limba ebraică, "bărbat-Dumnezeu". Numele său conţine concentrat vestea că Dumnezeu se va face bărbat, că va asuma firea omenească. Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri. El a vestit lui Ioachim şi Anei, că o vor avea pe Maria, deşi erau bătrâni. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria că îl va naşte pe Iisus, Gavriil a rostit cel dintâi numele lui Isus Hristos şi l-a înştiinţat pe Zaharia de naşterea fiului lui, Înaintemergatorului, Ioan Botezătorul, a vestit păstorilor că în Bethlehem s-a născut Mesia. Sfântul Gavriil ocroteşte fecioarele, mamele şi pruncii şi duce rugăciunile la Dumnezeu.
Drept recunoştintă pentru aceşti doi îngeri, Biserica ortodoxă a rânduit ca aceştia să fie pictaţi pe două dintre uşile Sfântului Altar. Unul cu crini în mâna, semn al bunei vestiri, iar celalălt cu o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Edenului. În popor se spune că fiecare om are câte un înger păzitor.
În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil. Oamenii spun că el poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptator împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. De multe ori îl întâlnim alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte, sau orânduieşte singur grindina, cu tunul. El ţine şi ciuma în frâu, asemănator Sfântului Haralambie.
În trecut, în societatea tradiţională bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că "ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora". Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele.
În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebraţi şi ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită "turta arieţilor" (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se aruncă în dimineaţa de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fata în sus era semn încurajator, de bucurie în randul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu faţa în jos era mare supărare în satele şi târgurile bucovinene, se făceau şi se fac şi astăzi, de 8 noiembrie, pomeniri şi praznice pentru cei morţi iar, în biserici, fiecare creştin aprinde câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă.



Anonymous
Vizitator
Vizitator


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  myrk Vin 7 Noi - 19:41

Dacă au trecut în neființă, nu-i mai pomeni, maică! Laughing Razz
myrk
myrk
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  Vizitator Vin 7 Noi - 19:46

Erata : In loc de "se aprind lumanari pentru cei care au trecut in nefiinta fara lumina" se va citi "au trecut la cele vesnice ori s-au mutat la Domnul, fara lumina"
Anonymous
Vizitator
Vizitator


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  myrk Vin 7 Noi - 19:54

Laughing Asa, Aella, mama! Altfel, e un nonsens! Razz Scuzati-ma ca v-ati enervat! Laughing Razz Smile
myrk
myrk
6
6


Sus In jos

SARBATORILE LA ROMANI - Pagina 10 Empty Re: SARBATORILE LA ROMANI

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 10 din 13 Înapoi  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum