GANDURI EFEMERE
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Fragmente literare care ne-au plăcut

Pagina 9 din 16 Înapoi  1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 12 ... 16  Urmatorul

In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  lynn la data de Sam 27 Mar - 16:26

Rezumarea primului mesaj :

Voit, obligaţi (sper că nu!) sau provocaţi, citim; aici lansăm porovocarea. De ce? Pentru că cititul poate avea (eu cred că are) un mare aport în ceea ce suntem sau am putea deveni. Citind completezi ceea ce trăieşti, îţi deschizi orizonturi, înţelegi diferit lucrurile trăite şi priveşti altfel spre cele viitoare.
Nu ştiu ce vă place vouă să citiţi dar eu savurez aproape orice are ceva nou şi interesant să-mi spună.
Achiziţionarea unei cărţi reprezintă ceva plăcut pentru mine, sunt ca un copil care primeşte o jucărie nouă.

Aici e locul fragmentelor care ne-au plăcut; menţionăm autorul şi cartea aferentă.
E un mod de a recomanda şi altora ceea ce a reuşit să ne marcheze.


încep eu:

Ar trebui să se pună un grătar la intrarea în orice suflet. Ca să nu se bage nimeni în el cu cuţitul

Dacă aş avea mijloace, n-aş face nimic altceva decât o bancă de lemn în mijlocul mării. Construcţie grandioasă de stejar geluit, să respire pe ea, în timpul furtunii, pescăruşii mai laşi. E destul de istovitor să tot împingi din spate valul, dându-i oarecare nebunie; vântul, el, mai degrabă, s-ar putea aşeza acolo din când în când. Şi să zică aşa, gândindu-se la mine: "N-a făcut nimic bun în viaţa lui, decât această bancă de lemn, punându-i de jur-împrejur marea." M-am gândit bine, lucrul ăsta l-aş face cu dragă inimă.

Ar fi ca un lăcaş de stat cu capul în mâini în mijlocul sufletului.

Iona - Marin Sorescu
lynn
lynn
3
3


Sus In jos


Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  Nana_Duval la data de Sam 16 Iul - 12:51

Indata ce iau contact real cu trecutul, indata ce ma las prins in amintiri , ma simt atat de coplesit, atat de naruit, incat simt ca ma dizolv de disperare si tristete .
In ultimii ani am inteles ca melancolia este singura experienta religioasa pe care mi-a ingaduit-o Dumnezeu . Ea poate izvori din orice ; dar mai cu seama din amintirea celor ce au fost .

Mircea Eliade
Nana_Duval
Nana_Duval
5
5


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  shadow la data de Sam 16 Iul - 19:43

Multi dintre noi avem la un moment dat aceleasi trairi ...putini stiu a le exprima ...Rolling Eyes
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  Nana_Duval la data de Mar 2 Aug - 23:42

― Cat e ceasul?
― Noua si un sfert…
― O! de ce m-ai lasat sa dorm atata?…
― Nu-i inimic, pentru tine mai rasare inca o data soarele.
― Crezi ca merita?
― Da, pentru ca tu ai realizat dragostea absoluta.
Mihail Drumes- "Invitatie la vals"
Nana_Duval
Nana_Duval
5
5


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  Stepa Claudia la data de Joi 4 Aug - 10:07

Sa traiesti nu din ceea ce primesti, ci din ceea ce daruiesti, caci doar asa te vei implini.
........
Iar daca tot ce primesti poate fi furat, cine are puterea sa-ti fure ceea ce dai?
....
Cea pe care-am vazut-o emotionandu-se de parerea multimii, schimbandu-si vocea si mersul cand se stia privita, gasind satisfactii extraordinare in cuvintele ce se rosteau despre ea, aceea ai carei obraji se inflacarau atunci cand era privita, in aceea eu vedeam altceva decat prostie:vedeam boala. Caci, cum poti primi satisfactie de la altul, daca nu prin dragoste fata de el?Si totusi, satisfactia pe care i-o da vanitatea i se pare mai de pret decat cea pe care i-o ofera bunurile, caci le-ar da pentru aceasta placere pe toate celelalte. Slaba bucurie, si nefericita, ca aceea a unei boli.
Despre vanitosi eu spun ca au incetat sa traiasca.
...
Totusi pe razboinicul viteaz, daca-l felicit, iata-l cum se emotioneaza si tremura aidoma copilului sub mangaierea mea. Si nu e vorba, aici, de vanitate.
....
Desfraul, l-am inteles ca spaima si disperare. Caci daca lasi sa-ti scape totul din maini inseamna ca ai renuntat sa mai pastrezi. Si desfraul nu este decat renuntare de a fi...Caci floarea se ofileste, dar devine samanta pentru tine, iar tu, care vedeai floarea altfel decat ca o trecere, deznadajduiesti. Caci, iti spun, sedentarul nu este acela care iubeste fata, apoi se casatoreste cu femeia, apoi leagana copilul, apoi il instruieste, ci cel care ar vrea sa se opreasca la femeie si sa se bucure de ea ca de un poem unic sau de o provizie, si acela descopera repede vanitatea, caci nimic pe pamant nu este rezervor inepuizabil, si privelistea intrezarita din varful muntelui nu e decat constructie a victoriei sale.
Atunci isi repudieaza femeia sau femeia isi schimba barbatul, dezamagita. Dar numai vanitatea lor e raspunzatoare de aceasta. Caci nu poti sa iubesti decat prin femeie, si nu femeia. Prin poem, si nu poemul. Prin privelistea vazuta din varful muntelui. Iar desfraul se naste din spaima de a nu reusi sa fii.
..................................................
Prieten este cel care inainte de toate nu te judeca. Am spus, este acela care deschide usa sa pribeagului, cu carja sa, cu bastonul sau lasat intr-un colt, si nu-i cere sa danseze pentru a-i judeca dansul. Iar daca pribeagul povesteste despre primavara de afara, prietenul este acela care primeste in el primavara. Iar daca povesteste despre grozavia foamei in satul de unde vine, rabda de foame impreuna cu el.Caci ti-am spus, prietenul este acea parte a omului care deschide pentru tine o poarta[...]Si pot sa raman tacut langa el, adica sa nu ma tem pentru gradinile mele launtrice, si muntii mei,si vaile, si pustiurile mele, caci el nu le va calca niciodata.

"Citadela" Antoine de Saint-Exupery
Stepa Claudia
Stepa Claudia


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  snow la data de Vin 5 Aug - 13:17

”Te acuz că ai lăsat să treacă dragostea pe lângă dumneata, că ti-ai neglijat datoria de a fi fericită, că ai trăit din surogate, subterfugii şi resemnări. Ar trebui sa fii condamnată la moarte, vei fi condamnată la singurătate – cea mai groaznică condamnare. Nu cred că există nimic mai îngrozitor sau mai inevitabil pe lume. Nimic care să mă sperie mai rău. şi cred că pe oricine. Numai ca nimeni n-o recunoaşte. Mie uneori îmi vine să urlu: “Mi-e frică, mi-e frică, iubeşte-mă!”

Francoise Sagan – Va place Brahms?
snow
snow
6
6


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  snow la data de Sam 6 Aug - 8:24

Ceea ce întristează oarecum într-o prietenie este faptul că fiecare dintre prieteni sacrifică libertatea celuilalt. Şi înţeleg prin 'libertate' suma posibilităţilor lui, voinţa lui de a se schimba, de a se modifica, de a se compromite. Eşti iubit pentru că prietenii s-au obişnuit cu tine să te vadă pe stradă, să te întâlnească la cafenea sau pe terenul de sport, s-au obişnuit să-i întovărăşeşti la cinematograf sau la vizite, să-ţi placă,in general, cele ce le plac şi lor,să gândeşti, iarăşi în general,ceea ce gândesc şi ei.Dacă însă într-o zi vrei să fii liber, şi vrei să faci altceva decât ceea ce se aşteaptă de la tine să faci - atunci incomodezi, oboseşti, stânjeneşti.Câteodată eşti tolerat; aceasta e tot ce poate oferi dragostea prietenilor tăi libertăţii tale : toleranţa...[...]De multe ori m-am întrebat ce-ar spune prietenii mei dacă aş săvârşi un act compromiţător,dar cerut urgent de libertatea mea; dacă,de pildă, m-aş converti la iudaism, sau la baptism,sau aş deveni luptător de circ , sau campion la biliard; ceva,în sfârşit, care i-ar incomoda şi i-ar nelinişti.Ei n-ar judeca schimbarea din punctul meu de vedere. Ei n-ar încerca să treacă o cilpă în mine, ca să îmi înţeleagă nebunia. M-ar decreta pur şi simplu nebun , poate m-ar tolera,sau poate m-ar lăsa cu desăvârşire singur.

Despre prietenie - Mircea Eliade
snow
snow
6
6


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  snow la data de Dum 14 Aug - 7:33

"Asa sunt vremurile , nu poti sa fii moral , fara sa fii in acelasi timp imoral. Nu poti sa fii curajos fara sa te temi. Si nu poti sa-ti satisfaci vanitatile, fara sa te umilesti din cand in cand. Cei care nu accepta o jumatate din aceasta pilula nu pot avea cealalta jumatate. Caci totul e atins de dplicitate azi. N-a mai ramas nmic curat. Daca nu esti dispus sa minti niciodata,trebuie sa taci. Si cine te aude ca taci? Cine te vede ca esti singur? E mai buna oare o tacere care nu spune nimic decat sa vorbesti pe placul lui Hitler, avand posibilitatea sa strecori printe minicuni si o farama de adevar?"

Octavian Paler - POLEMICI CORDIALE
snow
snow
6
6


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  shadow la data de Mar 16 Aug - 19:09

-Ei bine , iata-ne aici! O tzigara ?

Mana ii tremura mai-mai sa franga chibritul , jena noastra era cumplita . Aerul uscat al acestei camere straine unde totul era atat de curat , dar atat de impersonal . Surescitarea, emotzia , oboseala . O slabiciune emotionala ? Ma simteam la fel de greoi , de slabit , ca dupa o saptamana de manevre . Ursula se tinea foarte drept in fata mea , cu umerii cazuti , cu ochii ei de culoarea alunei , si nu cunoasteam alti ochi ce puteau exprima atata tristetze , atata oboseala , ca ochii de culoarea alunei . Al cui era randul sa faca primul pas ?Aveam oare dorintza si puterea de al face , nu aveam sa stricam totul pentru totdeauna cu amaraciunea unei amintiri penibile ? Ce-ar fi trebuit , ce asteptam unul de la celalat ?

- Termin tzigara pe balcon iar tu te cul ... te dezbraci...

Era ingrozitor .Nu indraznisem sa spun nici ''in timp ce te culci '' .
Exista ceva mai monstruos de pasnic decat noaptea ?
Muntii , afara in intuneric, apasau cu intreaga lor masa in asteptarea zilei, care ii va face sa apara asa cum sunt in realitate.
Muntzi inalti, muntzi negri , maine vom sti cum sunteti . In noaptea asta totul este prea intunecat , nu ne puteti bucura privirile cu nimic ...

- Poti veni dragul meu ...

In baie, unul dintre cele doua pahare era pe jumatate plin cu coniac . Celalalt era gol dar mi-am dat seama ca si in el fusese coniac . L-am luat pe cel cu bautura.
Daca ii spun ca suntem prea obositi , va crede ca este numai din grija fatza de ea , va fi de acord si vom ramane unul langa celalalt , amandoi , asteptand sa adoarma celalalt primul . Si poate va fi putin deceptionata , in ciuda oboselii ? Dar daca i-as spune ....
Nu-i deloc usor sa rezolvi asemenea probleme. Taurii si armasarii umani din romanele americane, eroii emotivi ai lui Hemingway , campionii sexuali cu inimi de piatra... In clipa aceasta hotaratoare ii invidiam . Dar nu , doar moartea e hotaratoare . Atat timp cat mai exista viatza ...
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  shadow la data de Mar 16 Aug - 19:17

- Beau in cinstea picioarelor bine sterse ! , am spus golind paharul .

- Dragul meu , murmura ea cu glas copilaros .

I-am asezat capul in scobitura umarului meu si am acoperit-o cu patura .

-Maine vom face fapte de arme ca in Hemingway...Muntele mi-a soptit sa-ti spun ca maine ne va arata si el de ce este in stare. Dar in seara asta , pe cinstea mea , vreau doar sa dorm ...

Rase usor :

- Dragul meu ...

Isi puse apoi capul pe perna, isi strecura bratzul sub al meu si in clipa urmatoare toate se mistuira . Cateva ore de somn bine alcoolizat , somn greu de brute primitive , si ne-am trezit amandoi deodata, in exact aceeasi pozitzie... Si atunci muntele ne arata de ce este in stare ...si am urcat muntele si ne-am odihnit pe munte...
Nimic nu trebuie fortzat , in asemena cazuri cel mai bine este sa dormi ...

( Legiune blestematilor - Sven Hassel )
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  shadow la data de Dum 16 Oct - 18:14

''In odaia mamei lui nu intra nimeni . Intra cu Luli .Storurile erau ridicate , ferestrele inchise . Cativa trandafiri albi se scuturasera pe pian uscandu-se.Totusi , in incaperea fara viatza , parfumul lor mai staruia delicat , dand narii o presimtzire . Soba de teracota alba mai pastra caldura ultimilor taciuni .Era odaia in care se facea cel dintai foc de toamna, fiindca amintirile sunt mai friguroase decat florile albe ale brumelor de octombrie .
Se aseza pe divan tzinand pe bratze capul lui Luli . Pe acest divan , cu ani in urma , mama il pieptana inainte de culcare tinandu-i capul pe bratze . Apoi umbla la un dulapior si venea de acolo punandu-i o bomboana in gura si umezindu-i buzele cu un varf de dop aburit de cel mai nostalgic si mai fin parfum al lumii. Niciodata nu-l mai regasise, desi pastrase multe sticlutze de-ale mamei lui. Dar in fiecare flaconash murise lumina unei flori , ducandu-se in noapte ca stelele cerului ...

-Luli , in camera asta a trait si a murit mama mea ...Am pastrat-o asa cum era . Nimeni n-a trait in ea . Ti-o dau tie . Numai tu potzi ...

Se ridicara de pe divan incet si plecara fara sa faca zgomot, tzinandu-se de mana ....
Daruise lui Luli secretul vietzii lui : cel mai vechi , cel mai intim .
Dar isi acoperise sufletul cu amintirea mamei lui. Sufletul nesigur de el in fatza viitorului. Departe , aparuta o clipa printre nourii intunecatzi , luna avea fixitatea stranie a unicului ochi al lui Iuda dupa ce-l vanduse pe Isus Hristos . ''

( I. Teodoreanu - Lorelei )
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  Nana_Duval la data de Dum 16 Oct - 18:51

Tare frumoasa cartea asta!
Nana_Duval
Nana_Duval
5
5


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  Melodia la data de Mar 18 Oct - 18:44

si tare trista Sad
Melodia
Melodia
4
4


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  shadow la data de Mar 18 Oct - 19:07

Cand dragostea se imparte la trei , intotdeauna cel putin unul va pierde Smile ...
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  Melodia la data de Mar 18 Oct - 19:10

din cate imi amintesc,in cazul lor,nimeni nu a castigat Sad
Melodia
Melodia
4
4


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  Nana_Duval la data de Lun 7 Noi - 20:50

Ori de cate ori este liniste in jurul tau, ascult-o. Asta inseamna sa o observi – acorda-i atentie. Ascultarea tacerii trezeste in tine dimensiunea tacerii din tine insuti, pentru ca numai in nemiscare poti fi constient de liniste.
Sa simti ca esti una cu toate lucrurile, inseamna IUBIRE !

Eckhart Tolle – Linistea care vorbeste
Nana_Duval
Nana_Duval
5
5


Sus In jos

Fragmente literare care ne-au plăcut - Pagina 9 Empty Re: Fragmente literare care ne-au plăcut

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 9 din 16 Înapoi  1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 12 ... 16  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum