GANDURI EFEMERE
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

MOSCOPOLU

In jos

MOSCOPOLU Empty MOSCOPOLU

Mesaj  TISENIE Joi 5 Ian 2012 - 22:09

As vrea sa deschid si eu un subiect despre prima universitate din Europa care a fost infiintata de....romani (Romini nu Romani)
A fost prima universitate din Europa si a fost distrusa de o armata mixta formata din greci si turci! (ciudata alianta)
TISENIE
TISENIE
2
2


Sus In jos

MOSCOPOLU Empty Re: MOSCOPOLU

Mesaj  atat de simplu Joi 5 Ian 2012 - 22:12

Spune-ne despre ea!Eu nu stiu nimic.
Zi-ne mai multe.
atat de simplu
atat de simplu
6
6


Sus In jos

MOSCOPOLU Empty Re: MOSCOPOLU

Mesaj  JeSsYkA Joi 5 Ian 2012 - 22:21

Scz... nu prea am priceput ... te referi cumva la prima Universitate din Bologna, care a fost fondata in sec. xi, prima din Europa ?
JeSsYkA
JeSsYkA
4
4


Sus In jos

MOSCOPOLU Empty Re: MOSCOPOLU

Mesaj  TISENIE Joi 5 Ian 2012 - 22:27

Moscopole (in scriere greaca) a fost un oras al aromanilor in Albania care avea cam 60.000 de locuitori si in care s-a fondat in 1774 prima universitate din Europa cu predare in 4 limbi printre care si aromana. In 1788 a fost distrus totul de trupele lui Ali Pasa, care erau formate din turci si greci din Albania. O parte din intelectualitatea de acolo s-a refugiat in Austro-Ungaria unde a contribuit la renasterea romanismului intectual in Transilvania! Cand am vizitat localitatea acum un an mai erau cam 700 de locuitori toti makedoni (aromani)

Acea universitate se numea noua academie = Hellênikon Frôntistêrion,
TISENIE
TISENIE
2
2


Sus In jos

MOSCOPOLU Empty Re: MOSCOPOLU

Mesaj  atat de simplu Joi 5 Ian 2012 - 22:31

Eu habar nu am de lucrurile astea.
atat de simplu
atat de simplu
6
6


Sus In jos

MOSCOPOLU Empty Re: MOSCOPOLU

Mesaj  pitulicea Vin 6 Ian 2012 - 9:01

Ne spui lucruri noi Smile
Care erau cele 4 limbi de predare? Banuiesc ca aromana, greaca, latina ...si?
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

MOSCOPOLU Empty Re: MOSCOPOLU

Mesaj  shadow Vin 6 Ian 2012 - 10:58

Din orasul medieval a mai ramas un satuc pierdut printre munti , ca si istorie este un punct de referintza pentru aromani care nu sunt totuna cu romanii - despre importantza culturala nu stiu cat se poate vorbi , chestia cu universitatea este putin fortzata , iar marea contributie a aromanilor la cultura transilvaneana o gogoritza ...istoria se bazeaza pe fapte , marturii scrise , palpabile nu pe fantezii ...aromanii din Balcani pot afirma orice despre propria istorie si s-o pigmenteze cu cate legende vor ...
Sunt atatea orase disparute despre care am putea vorbi - deschidem pentru fiecare cate un topic ? confused
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

MOSCOPOLU Empty Re: MOSCOPOLU

Mesaj  pitulicea Vin 6 Ian 2012 - 11:01

De deschis, nu e greu de deschis. Discutiile pe marginea lui se vor epuiza repede si topicul va trece in Arhiva Wink
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

MOSCOPOLU Empty Re: MOSCOPOLU

Mesaj  TISENIE Vin 6 Ian 2012 - 15:24

Daca ai cercetata heraldica Transilvaniei ai vedea ca multe familii cu staif cultural au origine in Moscopolu;.Armana este un dialect al limbii romane!(ca si dialectul maramuresan de ex)Un om cu importanta in cultura romana este Neagu Djuvara azi.Poate stiti ca este arman ca origine.Gica Hagi si chiar Becali! si multi altii
Teoria d-tale este de origine greceasca si serveste acestora, care au distrus multe comunitati romanesti sub multiple pretexte!Chiar si cultura Vienei este tributara Moscopolului intr-o oarrecare masura si asta este recunoscuta chiar de istorici vienezi!Iar ce spun despre cultura veche a Transilvanei sunt fapte atestate cultural!
TISENIE
TISENIE
2
2


Sus In jos

MOSCOPOLU Empty Re: MOSCOPOLU

Mesaj  pitulicea Vin 6 Ian 2012 - 15:32

Gica Hagi si Becali nu-s oameni cu importanta in cultura romaneasca Wink Din contra, as putea zice. Very Happy
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

MOSCOPOLU Empty Re: MOSCOPOLU

Mesaj  TISENIE Vin 6 Ian 2012 - 15:47

Sa dau un simplu copy

În anul 1831, Cousinery, şeful misiunii consulare franceze la Salonic, scrie despre aromâni, într-o lucrare apărută la Paris, referitoare la o călătorie a sa în Macedonia, următoarele: “Ei sunt recunoscuţi datorită limbii lor. Vorbesc şi acum latina, şi dacă îi întrebi: <> Îţi răspund cu mândrie: <>”. Despre Moscopole se spune că avea 12 000 de case din piatră placată cu marmură, 40 de biserici, o Academie, o mare tipografie, mai multe sute de ateliere şi prăvălii. Şcolile Moscopolei erau nenumărate. Într-o perioadă şi-a avut reşedinţa aici mitropolitul de Berat care purta titlul de “al Belgradului şi al Ianinei”. Printre oamenii de seamă pe care i-a dat Moscopolea amintim pe Ioan Halchiu – doctor în filozofie şi teologie, pe Dimitrie Procopie Pamperi- secretar al lui Nicolae Mavrocordat, Dimitrie Darvari- filosof şi matematician, pe Constantin Ucuta- protopop de Poznan… iar lista ar putea continua cu multe alte nume celebre. Bandele criminale ale paşei de Ianina vor începe însă o campanie de jafuri timp de aproape 20 de ani asupra Moscopolei. Imperiul turcesc nu privea cu ochi buni cum din teascurile tipografiei moscopolene ies atâtea cărţi creştineşti, cum negustorii aromâni ridică în cetăţile lor zeci de biserici şi nu moschei, cum casele aromânilor întrec pe cele ale înalţilor demnitari ai Porţii.

Si daca mi se permite sa incarc forumul voi arata ca peste 3800 depersonalitati culturale si stiintifice din sec 18 -19 din teritoriul romanesc sun nascute sau au origine in Mocopolu!
TISENIE
TISENIE
2
2


Sus In jos

MOSCOPOLU Empty Re: MOSCOPOLU

Mesaj  shadow Vin 13 Ian 2012 - 18:18

.Armana este un dialect al limbii romane!(ca si dialectul maramuresan )

Da , maramuresenii vorbesc un dialect al limbii romane dar aromana nu este in aceeasi oala ...chiar lingvisti de origine aromana recunosc ca daco-romana , aromana , meglenoromana si istroromana s-au format din asa zisa protoromana , limba vorbita pe teritoriul Daciei si in Balcani cu exceptia Greciei dupa retragerea aureliana .
Prin stabilirea slavilor la sud de Dunare aceasta unitate lingvistica a fost rupta , impartita si fiecare s-a dezvoltat in stilul propriu ducand la nasterea unor natii si culturi diferite chiar daca cu mici asemanari .
Trebuie sa ai argumente foarte solide cand vii si spui ca 3800 de personalitati din si cu origine in Moscopolu ( dintr-un orasel medieval cu 50000 locuitori - eu ma indoiesc - 3500 sa devina personalitati de talie internationala ?? ) au venit cu totii in spatiul romanesc si ne-au influientzat istoria intr-un mod categoric Rolling Eyes ...
Inainte de a da copy/paste la ce gasesti pe net trece continutul si prin filtrul gandirii ...
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

MOSCOPOLU Empty Re: MOSCOPOLU

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum