GANDURI EFEMERE
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Despre reincarnare

+6
habibi77
wind30s
shadow
pitulicea
tegeusa
JeSsYkA
10 participanți

Pagina 2 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4  Urmatorul

In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Despre reincarnare

Mesaj  JeSsYkA Lun 21 Noi - 1:24

Rezumarea primului mesaj :

REINCARNAREA IN DIVERSE CURENTE DE GANDIRE

GANDIREA GREACA

La baza acesteia se afla unele comunitati practicante ale religiei inspirate de Orfeu (orfismul), aparute in Grecia incepând cu sec.6 î.C. Este vorba despre un sistem de credinta care asocia nemurirea sufletului cu ciclurile de reincarnari. Dupa ciclul nasterilor si roata destinului, existenta trupeasca e considerata ca o pedeapsa. Exilat in corp, sufletul trebuie sa scape de tristul destin al reincarnarilor si nu poate sa o faca decât prin asceza (adica prin abstinenta de la consumul de carne). Numerosi filozofi au fost marcati de aceste credinte, dar indiferent de forma pe care o ia doctrina lor, scopul ramâne acela de eliberare a sufletului. Incarnarea sufletului apare ca o pedeapsa pe care sufletul si-a atras-o prin propriile sale greseli; prin urmare reincarnarea functioneaza in acelasi timp ca o fatalitate de care trebuie sa te eliberezi si ca o sansa de eliberare. In orice caz, pentru ca aceasta eliberare sa intervina, e necesara o initiere religioasa sau o constientizare filozofica.

HINDUISMUL

Ideea de reincarnare se exprima cel mai pregnant in hinduism, cu toate ca si aici ea a trecut printr-o serie de reinterpretari. Cele mai vechi texte (Rigveda) nu pomenesc nimic despre aceasta idee. Abia in Upanisad, vechea teorie a platii a fuzionat cu ideea de reincarnare. Ca urmare, se pot observa unele influente reciproce intre religia originara, revolutia adusa de Upanisad, Baghadavad Gita si evlavia populara. In Upanisad, identificarea salutara a Sinelui (atman) cu Absolutul (brahman) nu poate avea loc decât daca Sinele o rupe cu ciclul infernal al existentei (samsara), adica cu sirul de reincarnari succesive. Salvarea inseamna oprirea revenirilor pe pamânt si nicidecum inmultirea numarului de reincarnari, cum pretind adeptii occidentali ai unui hinduism deformat. Nu e vorba aici de o noua nastere; omul se naste o singura data, dar nu moare cu adevarat: din reincarnare in reincarnare, el nu-si schimba decât trupul, pâna ce ajunge la adevarata libertate, in Nirvana. Principiul care dirijeaza calatoria dintr-un corp in altul este dorinta sau legea karmei. Scopul spiritualitatii hinduse este acela de eliberare de aceasta legatura karmica, pentru a se putea uni cu brahman. Prin Bakhti (curent de devotiune) se insista asupra harului divin ca unic mod de salvare. Omul nu este agentul propriei eliberari din ciclul reincarnarilor. Hinduismul culmineaza printr-o mistica a eliberarii, dar nu si prin explicarea raului si mortii prin reincarnare. Este aici o mare diferenta fata de ezoterismul occidental care se considera ca derivând din hinduism. Pentru Albert Schweitzer, aceasta mistica este legata de o negare a lumii, de o conceptie pesimista a existentei, foarte apropiata de cea greaca privind trupul inchisoare; aceasta idee este contemporana cu predominanta ideii de reincarnare, ea este de asemenea legata de o viziune pesimista a materiei si istoriei. Ideea de reincarnare este centrata total asupra omului si faptelor sale.

BUDDISMUL

Buddismul, ca si hinduismul, crede in existenta unei relatii strânse intre reincarnare si legea karmei. Sunt totusi numeroase diferente fata de hinduism:
Privind conceptia eliberarii omul se poate elibera singur de lume si de suferinta. Terapia se bazeaza pe critica iluziilor legate de dorinta si pe renuntare; ea propune un demers mai putin mistic, cat psihologic. Accentul nu este pus pe fuziunea cu brahman, ci pe detasarea care conduce la Nirvana, inteles ca o privatiune de orice dorinta, ca un calm desavârsit.
Non-permanenta sufletului; continuitatea subiectului uman nu este decât iluzie si aparenta. Nu se are in vedere nemurirea sufletului. Sufletul este un flux, o curgere, o transformare neîncetata. Doar curgerea vietii pare sa asigure continuitatea reincarnarilor.
Nirvana: in budismul clasic este definit intr-o maniera negativa. El nu este de fapt nimic, nu este un loc, el exprima starea de eliberare, de non-dorinta. Dar anumite secte il vad ca pe locul de beatitudine, de fericire deplina atinsa la sfârsitul procesului de eliberare de catre individul care a trecut printr-o serie de reincarnari.

ALTE CURENTE DE GANDIRE

Fara a intra aici in detaliul si complexitatea tuturor acestor diverse sisteme, s-ar putea mentiona doar câteva din aceste curente spirituale.
Gnosticismul: este o ipoteza iudeo-crestina alcatuita din mai multe curente crestine aparute in cursul celui de al doilea secol dupa Cristos. Printre altele, aceasta ipoteza atribuie lui Cristos teoria dupa care Ioan Botezatorul ar fi fost Ilie reincarnat.

Cabala ebraica: exista din vremea celui de al doilea secol dupa Cristos, dar propasirea ei s-a facut intre sec. 13-16. Este o teosofie in forma ebraica. Cabalistii nu sunt toti de acord asupra ideii de reincarnare. Sunt multe adaptari succesive, care dau impresia de a te gasi in fata unei compilari doctrinare, in care reincarnarea isi joaca rolul in functie de problemele care se ivesc in constiinta populara.

Filozofii moderni: Ideea de reincarnare a atras mult o serie de filozofi moderni. Pentru Lessing (1729-1781), aceasta constituie o ipoteza, pentru Arthur Schopenhauer (1786-1860), ea este un element important al unei filozofii extrem de pesimiste (care ar putea fi prezentata ca o filozofie a plictiselii).

Spiritismul: Reincarnarea se regaseste in curentul spiritist al lui Allan Kardec (1804-1869). Influenta sa a fost foarte mare in sec.19 si se mai pastreaza inca reminiscente importante in Brazilia si Filipine.

Rozcrucienii: aceasta secta afirma, printre altele, ca reincarnarea nu este un simplu fapt de credinta, ci ceva sigur, accesibil capacitatilor oculte ale initiatului si ca orice fiinta este parte integranta din Dumnezeu (tema care se regaseste azi in curentul New Age), ca doctrina despre reincarnare este o explicatie etica multumitoare a nedreptatilor din aceasta lume; ca reincarnarea si legea de la cauza la efect sunt in perfecta armonie cu astrologia; ca Cristos a dat ucenicilor sai invataturi despre reincarnare, dar ca le-a poruncit sa nu vorbeasca nimanui despre aceasta, de unde ar reiesi o ocultare, o ascundere a existentei reincarnarii timp de 2000 de ani.

Antropozofia: Rudolf Steiner (1861-1929), fondatorul antropozofiei a trecut prin initierea rozcrucienilor. Se observa la el, ca in toate teoriile moderne ale reincarnarii, o deplasare de accente si chiar o rasturnare completa a sensului reincarnarii. Pentru hindus, scopul era de a fi eliberat de fatalitatea reincarnarilor. Pentru Rudolf Steiner, reincarnarea nu mai este o lege ingrozitoare a existentei, de care ar trebui sa se elibereze, ci devine un instrument pozitiv, indispensabil dezvoltarii spiritualitatii si a libertatii. Nasterea intr-un corp este ceva minunat in sensul biblic al creatiei omului dupa chipul lui Dumnezeu. Ceea ce alieneaza omul, nu este trupul sau, ci atitudinea in fata vietii. Suferinta legata de karma destinului provine dintr-o nepotrivire a sufletului fata de posibilitatile pe care i le ofera viata actuala. Sufletul trebuie sa fie eliberat de aceasta nepotrivire, dar nu de corp.

Aceasta conceptie este legata de evolutionismul si ideea de progres a lui Steiner. Pentru Rudolf Steiner, Cristos constituie impulsul central si hotarâtor al istoriei mondiale.

Sursa: http://www.crestinul.ro/desprereincarnare.htm

Reincarnare sau amagire malefica? Ce parere aveti?

Multumesc.
JeSsYkA
JeSsYkA
4
4


Sus In jos


Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  seaman65 Mier 7 Dec - 19:11

Sigur nu era ala cu coniacu'? Courvoisier, cum care?
seaman65
seaman65
6
6


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  JeSsYkA Sam 10 Dec - 1:24

Laughing

Ala e, s-a reincarnat. Laughing
JeSsYkA
JeSsYkA
4
4


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  pitulicea Mier 18 Apr - 21:22

Adevarat enuntul lui Lavoisier, dar asta nu dovedeste ca ne-am reincarna.

Eu sunt foarte sceptica in privinta asta. E drept ca am studiat prea putin subiectul. Am citit o carte despre reincarnare, in urma cu vreo 20 de ani, dar nu am privit-o decat ca pe o fictiune... pure teorii fara nici un fundament real. Nimic din ce nu-i palpabil/tangibil/vizibil nu ma pasioneaza.

In ultimul timp, am inceput sa-mi pun, totusi, intrebari. De ce mi le pun? Din cauza nepoatei mele Laughing Spune niste lucruri care ma fac sa banuiesc ca nu e "prima viata in care s-a nascut". E ciudata... Uneori ma chiar sperie.
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  shadow Mier 18 Apr - 21:48

Andersen printre atatea povesti are una extrem de tragica si totusi frumoasa - ''Fetitza cu chibrituri '' ...asta mi-a venit in minte citindu-va Smile ...
Nimic nu ne poate impiedica sa visam , chiar e benefic sa ne putem rupe de cruda realitate de multe ori ...
Mi-ar fi placut sa ma pot reincarna intr-un vultur ... doar vise Neutral .
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  pitulicea Mier 18 Apr - 21:58

Pe mine m-a socat afirmatia pe care a facut-o nepoata mea, intr-o seara, tarziu, cand ne intorceam de la manastire.
Zicea ca-si aminteste cum au ingrijit-o pe ea stramosii ei - au avut grija de ea mai mult decat avem noi Laughing - si cum s-a intins pe pat si a murit. Apoi s-a trezit in bratele altei mame (sora-mea). Afirma de multe ori ca nu sora mea e mama ei adevarata. Ca mama ei era bruneta Very Happy

Poate sunt doar fabulatii. S-a uitat prea mult la desene animate.
Dar e ciudat ca pe la 3,5 ani, cand nu se uita atata la desene, a amintit de mama ei bruneta si la un moment dat chiar s-a apucat de plans ca vrea la mama ei adevarata Laughing

pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  Amrita Mier 18 Apr - 21:59

Pana si in Concicliul al 5-lea de la Constantinopol s-a pus problema reancarnarii, mai exact declararea neautenticitatii tezei reancarnarii, deoarece imparateasa Theodora a avut o viata nu tocmai nepatata si nu se dorea perpetuarea acestor vicii.
Desi pana in anul 553 biserica crestina credea in reancarnare.

Amrita
Amrita
4
4


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  shadow Mier 18 Apr - 22:15

Crestinii cred in a doua venire , in inviere - este esentza religiei crestine - parca nu pot accepta c-ar fi crezut candva in reincarnare scratch
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  seaman65 Mier 18 Apr - 22:22

Nu numai crestinii cred in doua venire. Dar ce este a doua venire decat o reincarnare?
seaman65
seaman65
6
6


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  shadow Mier 18 Apr - 22:27

Stai ca le amesteci ... eu raspundeam punctual Amritei la controversele din sanul bisericii crestine , nu amestecam toate religiile Laughing ...apoi , reincarnarea dupa moarte este una si invierea la a doua venire este cu totul altceva ...
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  pitulicea Mier 18 Apr - 22:30

Lasati invierea, ca aici vorbim de reincarnare Very Happy
Mai bine inlaturati-mi mie temerile, legate de nepoata-mea. Spuneti-mi ca nu s-a reincarnat Neutral
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  shadow Mier 18 Apr - 22:37

Pitu , sa nu indraznesti sa zici ca-i off topic ce-am vorbit pana acum ca iei un rshu de nu te vezi Laughing ...
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  pitulicea Mier 18 Apr - 22:50

Cam e Very Happy

Citeam acum cate ceva pe net despre reincarnare. Ca si altadata, mi se par absurditati.
Eu, cu spiritul meu practic, nu inteleg cum poate lumea sa creada astfel de idiotenii. Dupa mine, chiar sunt niste idiotenii.
Omul are nevoie sa creada in ceva....si atunci inventeaza tot felul de astfel de teorii. Ne complicam inutil si ne pierdem in labirinturi fara sens.
Am convingerea ca vom muri, vom ajunge tarana si nimic nu se va mai intampla cu noi dupa moarte. Vom fi intr-o continua transformare... fizica... dar nu spirituala.

Parerea mea Smile


Ultima editare efectuata de catre pitulicea in Mier 18 Apr - 22:55, editata de 1 ori
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  seaman65 Mier 18 Apr - 22:52

Beeei, laptopul meu fura cuvinte, acuma fura postari?
Unde-i postarea mea? Laughing
Ziceam ca invierea lui Isus nu-i a doua venire, ca ala s-a uschit dupa ce a inviat.

Pitu se prea poate sa stai langa pisica neagra. Laughing
Da io stiam ca nu ne reincarnam tot in oameni. Si in nici un caz cu tot cu memoriile vietii anterioare.

IO cred ca fiinta astrala se duce acolo unde-i e locul, langa ceilalti.
Cum explicam fantomele?

seaman65
seaman65
6
6


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  pitulicea Mier 18 Apr - 22:57

Ai vazut tu fantome ? Very Happy
Hai sa zicem ca unii le-au vazut. Sunt doar o iluzie. Nimeni nu le-a atins Razz Nimeni n-a prins una.
pitulicea
pitulicea
6
6


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  shadow Mier 18 Apr - 23:53

pitulicea a scris:
Eu, cu spiritul meu practic, nu inteleg cum poate lumea sa creada astfel de idiotenii. Dupa mine, chiar sunt niste idiotenii.
Omul are nevoie sa creada in ceva....
''...Zorii Anului Nou s-au ridicat deasupra trupsorului mort, langa care erau imprastiate o multime de cutii de chibrituri, una din ele cu toate chibriturile arse. A vrut sa se incalzeasca; ziceau oamenii. Dar nimeni nu stia ce frumuseti vazuse ea si in ce stralucire intrase si ce bucurie mare ii adusese Anul Nou! ''

Vorbeam la inceput despre povestea lui Anderson , am postat aici finalul ...nu sunt idiotzenii Pitu , sunt vise, sperantze ...sperantze ca nu se sfarseste totul cand murim, sperantze ca putem reveni si dupa moarte la viatza , fie si reincarnandu-ne intr-un animal , doar sa ne putem bucura in continuare de frumusetile acestei lumi...cum bine spuneai : ''omul are nevoie sa creada in ceva'' ...
Eu , tu , alti ,nu credem , dar oricat am fi de realisti, de pragmatici , nu putem ucide visele ... vise care candva au tulburat-o putin si pe Mara Smile ...


Seaman , ca sa explici ceva trebuie intai sa-i demonstrezi existentza ... eu n-am ce-mi explica, nu cred in fantome Neutral ...
shadow
shadow
6
6


Sus In jos

Despre reincarnare - Pagina 2 Empty Re: Despre reincarnare

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum